27 Ianuarie 2017

Nuclearelectrica a decolat pe bursa dupa dublarea pretului la energie



Valoarea de piata a Nuclearelectrica (SNN) a urcat cu 255 milioane lei luna aceasta, cresterea cu peste 150% a pretului la energie in ianuarie, cauzata de temperaturile scazute, oferind investitorilor un motiv pentru a recupera o parte din pierderile inregistrate de la listarea pe bursa a companiei. Nu toti analistii sunt insa optimisti in privinta perspectivelor pe termen lung ale Nuclearelectrica, societate care va avea nevoie de 1,5 miliarde euro peste 10 ani in vedere retehnologizarii reactorului 1.

Actiunile Nuclearelectrica au castigat 7,6% saptamana aceasta pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si sunt in urcare cu 17% la nivelul anului 2017, insa evolutia vine dupa mai bine de trei ani in care titlurile producatorului de energie au dezamagit constant. Investitorii care au cumparat la momentul ofertei publice initiale (IPO) facuta de Nuclearelectrica in 2013 au in continuare o pierdere de 45% pe titlurile SNN (vezi graficul).

Multe conturi de tranzactionare au inca un minus de 40-45% pe actiunile SNN, fiind destui investitori care le-au pastrat dupa IPO asteptand o revenire. Cresterea puternica de acum nu tine neaparat de o stire punctuala, pretul la energie nu a urcat intr-o singura zi, insa mentinerea energiei pe acest trend pozitiv a generat un canal bun de crestere pentru actiunea Nuclearelectrica”, mentioneaza Simion Tihon, broker in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

Joi, 26 ianuarie, pretul energiei electrice pe piata spot a OPCOM ajunsese la un maxim de 498 lei/MWh, cu 155% mai mult decat nivelul de 195 lei/MWh inregistrat la 1 ianuarie 2017. De asemenea, pretul de joi al energiei era peste dublul nivelului notat cu exact un an in urma (232 lei/MWh).

Scumpirile energiei din piata spot (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU) avantajeaza producatorii de energie, dar si furnizorii de energie care si-au incheiat contracte de cumparare la preturile mici, cerute in toamna, si care acum pot exporta energie sau o pot vinde pe Piata pentru Ziua Urmatoare.

Totusi, Nuclearelectrica vinde o cantitate mai redusa de energie in piata spot (31,9% din totalul vanzarilor in primul semestru din 2016), majoritatea vanzarilor fiind realizate pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale. Nuclearelectrica are unele dintre cele mai mici costuri de productile ale energie din Romania, comparabile cu Hidroelectrica.

„Ma astept sa se calmeze putin entuziasmul pe actiunile Nuclearelectrica, mai ales in conditiile in care, in afara de vanzarile in crestere datorate vremii grele si a depozitelor rezultate, nu vad alte motive fundamentale atat de puternice. Intradevar, cotatia SNN era subevaluata pana acum cateva zile, dar ’supra entuziasmul’ din piata o duce in supraevaluare. Consider ca pretul ar trebui sa se stabilizeze undeva sub nivelul de 6 lei/actiune”, a declarat Bianca Moldovan, analist in cadrul BRK Financial Services.

Actiunile Nuclearelectrica au inchis sedinta bursiera de joi la nivelul de 5,65 lei/unitate, in scadere cu 3%. Scaderea a venit la finalul sedintei de tranzactionare, dupa ce in timpul zilei actiunile SNN urcasera cu pana la 4% (6,1 lei/unitate). De asemenea, Nuclearelectrica a inchis miercuri cu o crestere spectaculoasa pe bursa, de 11%.

Investitorii, speriati de necesarul de investitii de 1,5 mld. euro al Nuclearelectrica

Alti analisti atrag atentia ca desi pe termen scurt exista factori care influenteaza pozitiv titlurile producatorului de energile, perspectivele pe termen lung raman sub semnul intrebarii in conditiile in care peste circa 10 ani doar jumatate din activele Nuclearelectrica vor mai produce profit, atat timp cat nu se fac investitii majore.

„Eliminarea taxei pe stalp si cresterea pretului la energie avantajeaza Nuclearelectrica la acest inceput de an, insa, pe termen lung, faptul ca societatea va avea nevoie de o investitie majora pentru continuarea functionarii reactorului 1, pune compania intr-un context complicat”, este de parere Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital – BCR.

Unitatea 1 a CNE Cernavoda va fi oprita efectiv in jurul anilor 2025-2026, oprirea urmand sa dureze 1,5 – 2 ani, timp in care reactorul ar trebui sa treaca printr-un proces de retehnologizare, al carui cost este estimat in prezent la 1,2 – 1,5 miliarde euro.

Cele doua unitati ale Centralei de la Cernavoda au o durata de viata initiala de 30 de ani care poate fi prelungita cu inca 25-30 de ani in urma unui proces complex de retehnologizare. Unitatea 1 a CNE Cernavoda a intrat in exploatare comerciala in anul 1996, iar Unitatea 2 in 2007.

Foto: Agerpres



Citeste si