3 Februarie 2017

Guvernul vrea aproape 252 milioane lei de la BNR. De la bancile comerciale asteapta 357 milioane lei, in crestere cu 17%



Guvernul a prevazut in proiectul pentru bugetul de stat pe anul 2017 ca Banca Nationala a Romaniei sa aduca o contributie de aproape 252 milioane lei (55,6 milioane euro) ca varsaminte din veniturile nete, apropiata de cea inregistrata in bugetul de anul trecut. Conform legii, BNR trebuie sa plateasca statului un impozit de 80% din profitul anului anterior, cu mult peste cota standard de 16%. De la bancile comerciale, care platesc o cota de 16% din profit statului sub forma de impozit, proiectul de buget se bazeaza pe o contributie de 357 milioane lei (79 milioane euro).

Astfel, anul acesta, Guvernul vrea de la BNR 251,77 milioane lei ( milioane euro), cu 5% mai mult fata de 239,32 milioane lei in 2016.

Pentru anii urmatori, Finantele iau in calcul o crestere treptata a varsamintelor realizate de banca centrala, urmand ca in 2020 acestea sa ajunga la aproape 300 de milioane de lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, in august anul trecut, ca BNR a dat statului roman, incepand din 2009 si pana la momentul respectiv, profituri totalizand un miliard de euro, castigurile fiind obtinute in cea mai mare parte din administrarea rezervelor internationale (valuta si aur).

"Numai din 2009 incoace am dat statului 1 miliard de euro echivalent profit. Asta in contextul in care principala noastra sursa de profit este administrarea rezervei internationale si in conditiile in care dobanzile pe pietele internationale au fost scazute, in scadere si uneori negative", a spus Isarescu.

Bancile comerciale platesc mai mult ca anul trecut

Bancile comerciale ar urma sa platesca in acest an 357 milioane lei ca impozit pe profit, cu 16,5% mai mult ca in 2016, cand au achitat 306,44 milioane lei.

Si in cazul bancilor comerciale, statul anticipeaza ca suma totala incasata va creste in urmatorii ani, urmand ca in 2020 sa se situeze la aproape 420 milioane lei.

Potrivit unor date transmise de catre ANAF la solicitarea Wall-Street.ro, sistemul bancar din Romania a platit impozit pe profit de 1,3 miliarde de lei in 2011-2015, o perioada marcata de eforturile de a-si curata bilanturile de creditele devenite neperformante din cauza crizei. Sistemul bancar nu achita taxe per ansamblu, intrucat unele banci aflate pe plus platesc impozit pe profit, iar cele care consemneaza pierdere nu.

In plus, bancile isi pot folosi rezultatele negative din anii precedenti (in limita termenului de prescriptie) pentru a-si diminua plata de impozit pe profit catre stat atunci cand obtin rezultate pozitive.

Sursa foto: Pixabay



Citeste si