22 Februarie 2017

Parinti cu gemeni, tripleti si cvadrupli: cati incaseaza indemnizatii de crestere a copiilor. Si, mai ales, cum?



Peste 3.000 de parinti de gemeni, cateva zeci de parinti de tripleti si chiar doi parinti de cvadrupli au incasat anul trecut indemnizatii pentru cresterea copiilor, potrivit datelor transmise de de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS). Iata cum primesc parintii cu mai mult de un copil sprijinul financiar de la stat.

Astfel, pe parcursul anului 2016, un numar de 3.285 de parinti au primit indemnizatii de crestere a copiilor pentru gemeni, 74 de parinti au incasat sprijinul financiar pentru a creste tripleti, iar doi parinti s-au bucurat de suport financiar pentru cate o pereche de cvadrupli (patru copii).

Pe langa acestia, alti 4.900 de parinti au incasat indemnizatii pentru mai multi copii, nascuti insa la date diferite.

Numar copiii Numar parinti pentru care au incasat indemnizatii de crestere in 2016
Gemeni 3.285
Tripleti 74
Cvadrupli 2
Mai multi copii nascuti la date diferite 8.261

La sfarsitul anului 2016 incasau indemnizatii de crestere a copilului un numar total de 146.000 de persoane, dintre care 14.600 erau barbati.

Cum se acorda banii de la stat pentru parintii cu mai multi copii

In prezent, indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara. Dupa majorarea salariala care a avut loc la 1 februarie, cea mai mica indemnizatie lunara pentru cresterea copiilor se ridica la 1.233 lei.

Pentru parintii cu mai mult de un copil nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

De asemenea, in cazurile de suprapunere a doua sau mai multe nasteri se acorda o singura indemnizatie, iar cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare dintre copii, incepand cu al doilea.

Foto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock



Citeste si