3 Martie 2017

Dan Mihalache: Adoptarea euro in 2021 mi se pare mai realista



Adoptarea de catre Romania a monedei unice europene in 2021 pare a fi un termen “mai realist” considera Dan Mihalache, ambasadorul roman in Marea Britanie si fost sef al cancelariei prezidentiale Iohannis, care a tinut sa mentioneze insa ca aceasta opinia sa personala.

“Romania a avut o tinta care initial viza anul 2019 pentru trecerea la euro si care a fost agreata cu partidele politice. Eu personal ma gandesc acum la anul 2021ca fiind un termen mai realist. Trebuie mentionat totodata ca in societatea romaneasca nu exista in prezent o dezbatere privind adoptarea monedei euro… exista mai degraba un consens intre fortele politice si cele sociale cu privire la acest aspect”, le-a raspuns Mihalache investitorilor straini care s-au aratat interesati de momentul la care Romania ar putea adopta euro.

Ambasadorul a fost prezent miercuri la un eveniment de promovare a Romaniei, organizat de Fondul Proprietatea la Londra.

De cealalta parte, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea s-a ferit sa mentioneze un termen specific pana la care Romania ar putea intra in zona euro. “Din punct de vedere tehnic, BNR poate implementa decizia trecerii la euro, insa acesta trecere nu reprezinta doar schimbarea unor monede si bancnote. Este o decizie ce are componente politice, economice si tehnice. Cand vom adopta euro? Este o intrebare ce trebuie adresata in primul rand Guvernului. Personal cred ca decizia adoptarii euro are nevoie de un nivel al consensului in societate similar celui privind statutul de membru al Uniunii Europene”, a declarat Liviu Voinea.

Anul trecut, guvernul tehnocrat a renuntat oficial la obiectivul de a adopta euro in 2019, noua tinta urmand sa fie anuntata dupa realizarea unui consens politic si social in acest sens. In decembrie, s-a infiintat Comitetului interministerial pentru trecerea Romaniei la moneda euro, prezidat de catre primul-ministru, si secondat, in calitate de vicepresedinti, de catre ministrul de Finante si de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Comitetul are rolul de a pregati adoptarea euro de catre Romania si derularea reformelor structurale care sa asigure convergenta economiei romanesti prin adoptarea unui plan national pentru trecerea la euro care sa stabileasca o serie de actiuni concrete. Potrivit unui anunt oficial facut de Guvern la acel moment, data concreta privind trecerea la euro va fi stabilita pe baza unui calendar ce urmeaza a fi finalizat pana la urmatoarea editie a programului de convergenta, respectiv aprilie 2017.

Foto: Agerpres



Citeste si