22 Noiembrie 2006

Dupa exodul mainii de lucru, Romania cauta muncitori straini



Mai mult de doua milioane de romani au emigrat in ultimii ani, in cautarea unui loc de munca bine platit in Occident, astfel incat directorii de societati sunt obligati sa se orienteze spre state invecinate sau indepartate, de genul Chinei, pentru a acoperi deficitul de mana de lucru.

Exodul spre tari ca Italia, Spania si Germania a provocat scaderea la 5 % a nivelului somajului in Romania si a dus in 2005 la transferuri de fonduri in valoare totala de 4,3 miliarde de euro spre familiile ramase in tara, potrivit Bancii Centrale.

Insa autoritatile si patronatul se plang de un deficit in crestere a mainii de lucru, care, pentru sectorul constructiilor, este de 300.000 de oameni. "Am primit solicitari din partea unor companii de constructii care doresc sa angajeze muncitori straini, fiindca mina de lucru calificata a devenit rara", a declarat vicepresedintele Asociatiei antreprenorilor romani din constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu. Potrivit acestuia, gasirea de muncitori calificati in Republica Moldova si Ucraina a devenit tot mai dificila, in conditiile in care multi cetateni ai acestor tari sunt deja plecati in Occident, potrivit AFP, citat de NewsIn.

Astfel, patronii romani recruteaza din Turcia, Pakistan si China. In vizita la Lahore, saptamana trecuta, vicepremierul Bogdan Pascu a confirmat aceasta tendinta, invitand oamenii de afaceri pakistanezi sa vina in Romania, care, potrivit oficialului, intentioneaza sa furnizeze in urmatoarele luni 10.000 de permise de munca pentru cetatenii straini. In prezent, doar circa 5.300 de straini - dintre care 1.000 chinezi - lucreaza oficial in Romania, insa numarul lor pe piata neagra ar fi cel putin dublu, informeaza Majoritatea provin din tari mai sarace ca Romania, ei accepta slujbe refuzate de romani si platite cu salariul minim local, adica circa 80 de euro pe luna.

Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a cerut totusi sa nu se dramatizeze situatia, asigurand ca Romania dispune inca de o rezerva importanta de mana de lucru, mai ales prin milioanele de "someri invizibili" - locuitorii din zonele rurale care traiesc din agricultura.

Pentru atragerea acestor persoane pe piata de munca, guvernul intentioneaza sa lanseze programe de formare pentru sectoare ca textile, constructii si turism, unde deficitul de mana de lucru atinge cele mai inalte cote. Potrivit ministrului, "daca patronii romani doresc sa oporeasca exodul muncitorilor, trebuie sa creasca salariile la un nivel comparabil cu cel din statele membre UE". Potrivit statisticilor oficiale, salariul mediu in constructii este in Romania de 200 de euro, in timp ce in Italia ajunge la 1.500 de euro. Mai mult, o infirmiera castiga 150 de euro pe luna in Romania, 1.200 de euro in Germania si 2.500 de euro in Elvetia. Numai in luna octombrie aceasta diferenta a determinat circa 300 de infirmiere din Timis sa plece din tara pentru a lucra in Marea Britanie si Italia.

Mai multe tari din UE, printre care Marea Britanie, Irlanda, Spania si Danemarca, au anuntat deja ca vor impune restrictii pe pietele lor de munca pentru romani si bulgari, masura criticata de Bucuresti. Presedintele Traian Basescu a acuzat Londra de "discriminare". Romania a promis insa ca va actiona pentru a obtine reducerea restrictiilor.



Citeste si