24 Martie 2017

BRK: SIF Moldova pregateste un exit avantajos din Veranda Mall, mai devreme decat previziunile



Analistii companiei de servicii financiare BRK Financial Group (BRK) au dat recomandarea de “cumparare” pe actiunile SIF Moldova (SIF2), anticipand un potential de apreciere de 21,3% in urmatoarele 12 luni. Printe punctele forte remarcate in cazul SIF Moldova se afla cresterea portofoliului de actiuni listate, precum si proiectele imobiliare in care societatea este implicata, in cazul Veranda Mall fiind asteptata anul acesta demararea negociereilor pentru un exit avantajos.

BRK Financial Group are un pret tinta de 1,024 lei pentru actiunile SIF2, cu 21,3% mai mult decat nivelul de 0,844 lei la care titlurile societatii de investitii financiare se tranzactionau ieri pe Bursa de Valori Bucuresti. Media estimarilor facute de analistii consultati de Bloomberg indica un pret tinta de 0,96 lei/actiune, cu 13,7% peste piata.

Anul trecut, SIF Moldova a investit 65,5 mil. lei in Veranda Mall, un complex comercial dezvoltat in zona Obor din Bucuresti de catre familia Pogonaru. SIF Moldova a venit astfel cu aproape un sfert din investitia totala de 270 mil. lei, prin intermediul vehiculului investitional Real Estate Asset. Real Estate Asset controleaza 36,7% din Veranda, mall inaugurat in 27 octombrie 2016 cu un grad de ocupare 97%.

Exitul din acest proiect este planificat pana in 2021, insa analistii BRK cred ca acesta ar putea avea loc chiar mai devreme.

“In 2017 se are in vedere inceperea constructiei proiectului rezidential Baba Novac Residence din Bucuresti, demararea negocierilor pentru pregatirea unui exit avantajos si intr-un termen mai redus decat previziunile initiale in cadrul proiectului Veranda Mall, precum si achizitia si finantarea a noi proiecte imobiliare. Tot in acest an va incepe si proiectul de modernizare a Hotelului Sport Cluj”, mentioneaza, intr-un raport adresat investitorilor, Ioana Sechel, analist in cadrul BRK Financial Group.

Constructia ansamblului Baba Novac Residence din Bucuresti este un alt proiect imobiliar important al SIF Moldova. In 2016, societatea a delistat de pe bursa fabrica de textile Tesatoriile Reunite si i-a schimbat obiectul de activitate, aceasta devenind dezvoltator imobiliar.

SIF Moldova a subscris la majorarea de capital social al Tesatoriile Reunite suma de 9,1 mil. lei (din care platite pana la finalul anului trecut – 6,7 mil. lei) vizand proiectul investitional Baba Novac Residance (6 blocuri cu 363 apartamente si 436 locuri de parcare) pentru care lucrarile de constructie vor incepe in primavara acestui an. Din acest proiect, exitul se va realiza prin vanzarea apartamentelor la un randament superior costului finantarii.

SIF Moldova este singura societate care si-a afirmat in mod clar interesul pentru zona imobiliarelor. Cu aproape doi ani in urma, Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, spunea ca “dupa parcurgerea unei etape de investitii pe BVB si in contextul macroeconomic actual, marcat de incertitudini, s-a procedat la reorientarea politicii investitionale catre detineri semnificative/majoritare cu potential high yeld. (…) Cercetarea si procesul investitional se concentreaza pe domeniile cu potential de crestere, cum sunt sectorul agricol, hotelier si real-estate”.

SIF2 si-a vandut anul trecut participatiile din cadrul BRK Financial Group, Sanex, Turism Lotus Felix, Agralmixt si Humoreanca, si a realizat mai multe operatiuni de vanzare – cumparare cu actiuni Banca Transilvania, astfel ca la finalul anului 2016 ponderea acestor actiuni in totalul activelor a fost de 36,7% (fata de 39,3% la finalul lui 2015).

De altfel, detinerea de la Banca Transilvania este cea mai importanta din averea SIF Moldova, pachetul de actiuni fiind evaluat la 718 mil. lei. Al doilea cel mai important pachet de actiuni din portofoliul SIF Moldova este cel de la OMV Petrom, acesta fiind evaluat la 144,6 mil. lei. SIF Moldova mai controleaza pachete semnificative de actiuni Transgaz, Romgaz, Aerostar si SIF Oltenia.

“Portofoliul SIF2 il apreciez ca fiind unul de calitate, deoarece ponderea actiunilor listate este de peste 74% in activele totale ale acesteia. Se observa ca exista o concentrare a portofoliului SIF Moldova pe actiunile Bancii Transilvania, lucru ce poate aduce un grad de risc pe termen lung, chiar daca pana acum banca a inregistrat performante superioare mediei pietei de capital”, considera Ioana Sechel.

SIF Moldova a inregistrat un profit net de 123 mil. lei in 2016 (+23% y/y), iar administratorii fondului au propus distribuirea a 36% din acesta suma sub forma de dividende anul acesta. In aceste conditii, actionarii SIF2 sunt asteptati sa voteze in Adunarea Generala din aprilie propunerea acordarii unui dividend brut de 0,044 lei/actiune (randament 5,2%).

Actiunile SIF Moldova au crescut cu 8,2% anul acesta, compania fiind evaluata in prezent pe bursa la 881,4 mil. lei (193,1 mil. euro).

Foto: Veranda Mall



Citeste si