19 Iunie 2017

Infograficul lunar: deficitul extern s-a adancit iar leul s-a depreciat pe fondul tensiunilor politice



Cursul de schimb si deficitul de cont curent sunt indicatorii macroeconomici care au avut o evolutie defavorabila in ultima luna. Raportul leu/euro a urcat la cel mai inalt nivel atins din august 2012 pana in prezent, in aceasta perioada, pe fondul tensiunilor induse din sfera politicului. Urmariti in infograficul de mai jos cum au evoluat principalii indicatori publicati in ultima luna, cu impact asupra economiei si mediului de afaceri.

Ceilalti indicatori urmariti au evoluat pozitiv, in ultimele 30 de zile. Inflatia si somajul sunt in stagnare, iar indicele ROBOR la 3 luni, utilizat in actualizarea dobanzilor pentru imprumuturile in lei, a inregistrat o usoara scadere.

Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a continuat sa creasca, insa intr-un ritm mai lent decat in luna anterioara, cand a crescut cu 9,2% an pe an.

Investitiile straine directe au crescut intr-un ritm anual de 23%, ajungand la 1,3 miliarde de euro in primele patru luni ale anului, iar salariile au urcat cu 13,4% in aprilie 2017 fata de aceeasi luna din 2016.



Citeste si