24 Mai 2018

Comisia Europeana avertizeaza Romania cu privire la o posibila abatere bugetara in 2017



Comisia Europeana a anuntat, miercuri, ca a emis avertismente fata de Romania si Ungaria, cu privire la existenta unei deviatii semnificative de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) in 2017, scrie Agerpres.

In cazul Romaniei, care face deja obiectul unei proceduri de abatere semnificativa, Comisia recomanda Consiliului sa adopte o decizie cu privire la masurile ineficiente si o recomandare pentru adoptarea de masuri in 2018 si 2019 pentru a corecta abaterea semnificativa.

„Comisia a adresat un avertisment Ungariei si Romaniei cu privire la existenta unei deviatii semnificative de la traiectoria de ajustare catre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) din 2017. Comisia propune Consiliului UE sa adopte o recomandare pentru Ungaria de a lua masuri adecvate in 2018 in vederea corectarii acestei devieri semnificative. Pentru Romania, care este deja supusa unei proceduri de deviere semnificativa, Comisia recomanda Consiliului UE sa emita o decizie privind faptul ca nu a luat mpsuri eficiente si o recomandare de a lua masuri in 2018 si 2019 pentru a corecta abaterea semnificativa” - se arata intr-un comunicat.

Pe baza prognozelor de primavara ale Comisiei si a datelor pe 2017 validate de Eurostat, atat in Romania cat si in Ungaria abaterea de la traiectoria de ajustare structurala in 2017 a fost mai mare decat pragul de 0,5% din PIB.

In data de 16 iunie 2017, Consiliul a decis ca o abatere semnificativa de la MTO a avut loc in Romania in anul 2016. Ulterior, pe 5 decembrie 2017, Consiliul a decis ca Romania nu a luat masuri efective ca raspuns la recomandarile privind 2017. In anul 2017 balanta structurala s-a deteriorat pana la 3,3% din PIB de la 2,1% din PIB in 2016, ceea ce arata o abatere semnificativa de la ajustarea structurala recomandata. O evaluare generala a dus la concluzia ca abaterea observata este una semnificativa.

Comisia Europeana a prezentat miercuri recomandarile specifice fiecarei tari pentru 2018, in care defineste orientarile de politica economica pentru fiecare stat membru in parte pentru urmatoarele 12-18 luni.



Citeste si