14 Decembrie 2006

Norme europene pentru legume, pepeni si ciuperci

Producatorii de legume, pepeni si ciuperci sunt obligati sa practice metode de cultivare sanatoase, care sa nu afecteze sanatatea oamenilor, a decis Guvernul.

Actul normativ prevede ca legumele proaspete, pepenii si ciupercile destinate consumului vor fi comercializate doar in spatii special amenajate, insotite da facturi in care sa se precizeze caliatea produselor si conformitatea acestora cu standardele de comercializare.

De aceste prevederi sunt scutiti micii producatori, care vand in piete stradale sau comerciale, se precizeaza in comunicatul emis de Guvern, potrivit NewsIn.Totusi, micii producatori de legume, pepeni si ciuperci au obligatia de a pastra conditiile de igiena, astfel incat sa nu puna in pericol sanatatea oamenilor. in egala masura, toti producatorii sunt obligati sa tina evidenta produselor chimice utilizate.

Pentru orice abatare de la prevederile privind comercilizarea legumelor sau a celor referitoare la utilizarea unor metode sanatoase, producatorul risca o amenda de la 1.000 de lei la 5.000 de lei. Potrivit actului normativ, legumele, pepenii si ciupercile destinate consumului vor fi clasificate in conformitate cu standardele de comercializare.

Actul normativ aprobat miercuri de Guvern reprezinta alinierea legislatiei nationale la normele europene, astfel incat sa se respecte cerintele de siguranta alimentara prevazute pe piata comunitara.



Citeste si