3 Octombrie 2018

De ce un RoExit ar intoarce Romania in negura timpului: ce beneficii ne aduce statutul de membru UE



"Chiar nu cred ca nimeni din spatiul UE poate spune poporului roman cum sa defineasca in Constitutie casatoria. Nu cred ca trebuie sa mai mergem pe ideea sa dam bine la nu stiu ce" - Liviu Dragnea, infractor, 1.10.2018. "Romanii decid singuri ce politica duce Romania ca stat suveran; [...]UE nu mai reprezinta nimic pentru noi" - Daniel Dragomir, cercetat penal, 1.10.2018. Pe mai toate canalele de propaganda PSD se arunca ideea unui RoExit, ca urmare a criticilor fundamentate aduse de Frans Timmermans PSD si care incurca socotelile. O potentiala iesire din Uniunea Europeana ar fi, insa, DEVASTATOARE pentru tara. Pentru ca fenomenul pare sa ia amploare in media si social media, am incercat sa va reamintim principalele beneficii ale statului de membru UE si ce ar insemna iesirea tarii noastre.

Lapusan, Zitec: Apartenenta la UE este vitala pentru IT-ul romanesc.

Alexandru Lapusan, alt foarte cunoscut antreprenor roman in domeniul IT-ului si manager al Zitec, subliniaza ca aparteneta la UE este VITALA pentru IT-ul romanesc.

"Piata interna, dominata de contractele publice, nu ofera premisele unei dezvoltari competitive a acestui sector
, majoritatea veniturilor aduse in tara de IT venind din strainatate, mai ales din UE.

Firmele din tarile UE au ales sa investeasca in Romania si datorita garantiilor oferite de apartenenta la UE, altfel gasesc conditii atractive (din punct de vedere cost si talente disponibile) si in alte tari est Europene, cum ar fi Ucraina de exemplu.

De asemenea, apartenenta la UE a permis formarea unor fonduri de investitii care mizeaza pe firmele romanesti performante sau care promit performante deosebite. Nu in ultimul rand, firmele din IT ul romanesc pot forma consortii europene si accesa granturi oferite de UE.

Domeniul IT este puternic inovativ, insa inovatia nu se obtine fara investitii consistente. Zitec este parte din cateva astfel de consortii europene, in plus derulam si un proiect de cercetare finantat de Agentia Europeana Spatiala. Accesul la aceste granturi europene si participarea la aceste proiecte inovative nu ar fi posibile in afara sferei UE. Apartenenta la UE nu poate fi nici macar pusa in discutie, atat timp cat ne intereseaza bunastarea acestei tari".


Afacerile din Romania depind de UE

Peste jumatate din exporturile romanesti merg in alte tari din Uniunea Europeana, ruperea legaturilor comerciale cu acestea reprezentand un dezastru pentru multe dintre companiile locale.

Germania a fost anul trecut principalul partener comercial al Romaniei, tara noastra exportand bunuri in valoare de 14,4 mld. euro (23% din total), in vreme ce importurile nemtesti au ajuns la 15,1 mld. euro (20% din total).

Urmatoarele tari unde Romania exporta cel mai mult sunt Italia, Franta, Ungaria si Marea Britanie.

Florinel Chis, seful ARMO (Asociatia Romana a Magazinelor Online) si unul dintre cei mai cunoscuti oameni din domeniu, spune ca piata unica este o oportunitate pentru comerciantii romani de a se extinde in afara tarii.

"Cadrul normativ al UE aplicabil comertului online este un alt avantaj in acest sens. In acest moment Comisia dezvolta politica Pietei Digitale Unice prin care sa se elimine orice bariera, astfel incat cadrul normativ va fi unul si mai modern si unitar.

Cadrul normativ se refera nu numai la comercianti online, dar si la curieri, date cu caracter personal, e-privacy, astfel incat statele membre nu vor mai avea nevoie de un cadru normativ national care sa creeze bariere".


Vitacom: In UE jucam toti dupa aceleasi reguli

Mihai Mindrutiu, Director Financiar al uneia dintre cele mai cunoscute companii IT din Romania, Vitacom, considera ca aplicarea uniforma a normelor si standardelor europene este un mare plus.

"Putem considera ca jucam cu totii dupa aceleasi reguli. Mai mult, conformarea cu standardele ridicate impuse asigura competivitate la nivel global.
Poate fi considerat un avantaj enorm posibilitatea de a accesa sume importante sub forma fondurilor europene, un catalizator semnificativ pentru antreprenori, inclusiv in zona de IT, motiv pentru care si noi am investit in retehnologizare. Formalitatiile vamale din UE s-au simplificat, nu mai exista control la frontiere pentru marfurile care le aducem din tari ale Uniunii Europene.

Chiar daca a exista un fenomen negativ pentru afacerile locale, si anume migratia fortei de munca, a crecut totusi puterea de cumparare a populatiei, ca urmare a sumelor pe care acestia le-au trimis in tara -cadru legislativ armonizat cu cel European".


Fonduri europene nete de peste 30 de miliarde de euro in 10 ani

In perioada 2007-2017, Romania a beneficiat de fonduri europene primite de la bugetul Uniunii Europene in valoare de aproximativ 45,7 miliarde de euro, reprezentand, anual, in medie, 2,8% din PIB.

Din aceasta suma, 37,1 miliarde de euro au reprezentat fonduri primite de la bugetul UE, aferente cadrului financiar multianual 2007-2013, restul de 8,6 miliarde de euro fiind primite in actualul cadru financiar multianual, respectiv 2014-2020.

Ca valoare neta, daca luam in considerare si contributia Romaniei la bugetul UE, intrarile nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde euro, respectiv 1,8% din PIB, in medie, pe an, potrivit datelor BNR.

“Cu aceste cifre, am putea spune ca ar trebui sa fim relativ multumiti”, a declarat la inceputul acestui an guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Mai mult, el a mentionat ca intrarile de valuta din fonduri europene au finantat importurile masive ale Romaniei, au tinut sub control deficitul de cont curent si au impiedicat leul sa se deprecieze substantial.

Ca tara noastra a avut si continua sa aiba probleme in absorbtia fondurilor europene este incontestabil, dar de cele mai multe ori piedicile au fost puse in interior, prin reglementarea deficitara.

Cu toate acestea, pe langa sumele efective intrate in tara, 8.219 firme au beneficiat de fonduri structurale si de coeziune (FSC) in perioada 2007-2016 (microintreprinderi, IMM, intreprinderi mari si furnizori de formare profesionala conform), care au incheiat contracte de finantare in valoare totala de 28,68 miliarde de lei, din care 14,48 miliarde de lei fonduri UE – echivalentul unui beneficiu mediu de 1,7 milioane lei/firma din fonduri europene.

In plus, apartenenta Romaniei la UE a ajutat-o sa fie vazuta mai bine de investitori si, mai ales, de creditori, si sa obtina finantari la costuri rezonabile.


Protectie sporita pentru consumatorii de servicii financiare

Apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana a adus romanilor mai multa protectie in raport cu institutiile financiare (banci, asigurari, leasing etc.)

Tara noastra a fost obligata sa transpuna, in ultimii ani, mai multe directive care contin drepturi suplimentare pentru clientii acestor institutii.

Dintre acestea amintim Directiva 17/2014 privind creditul ipotecar care contine, prin Ordonanta de transpunere, detali importante privind conduita bancii fata de client, conditiile in care acesta din urma poate schimba moneda creditului si informatiile care trebuie sa ii fie furnizate de banca sau intermediarul de credite.

In aceeasi categorie intra si Directiva 92/2014 privind comparabilitatea comisioanelor bancare care a fost adoptata in legislatia nationala cu intarziere, dar a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2018.

Potrivit actului normativ, romanii cu venituri sub circa 2.500 de lei pe luna nu vor mai plati comisioane pentru cele mai multe operatiuni si servicii bancare legate de conturi. De asemenea, si restul consumatorilor beneficiaza de “comisioane rezonabile” sau gratuitati atunci cand isi deschid un cont de baza.

Si in domeniul asigurarilor a fost transpusa, recent, o directiva europeana care confera drepturi suplimentare clientilor, in special in cazul asigurarilor complexe.

Mai mult, romanii au si beneficii privind platile transfrontaliere, platile cu cardul in strainatate, retrageri de numerar etc.


Comert fara taxe

Unul dintre principalele beneficii oferit statelor membre UE este acela ca pot dezvolta relatii comerciale cu alti membri, fara taxe aditionale. Acest lucru permite statelor membre sa pastreze preturile mai jos pentru bunuri venite din alte state membre, creand totodata si o varietate mai mare de produse.

Valentin Radu, manager al Omniconvert, business romanesc, exemplifica:

"In cazul nostru, faptul ca activam intr-o tara UE ne-a facilitat accesul la finantare - atat prin 3TS ce administreaza fonduri de la European Investment Fund, cat si prin fonduri nerambursabile UE - am obtinut finantarea unui produs de machine learning pentru magazinele de comert electronic. Pe de alta parte, pretul perceput de noi este mai mic pentru ca nu aplicam TVA catre clientii din tarile membre UE care au cod de TVA valabil".


Deschide noi oportunitati de a munci in state membre, si nu numai

Miscarea fortei de munca intre statele UE este libera si deschisa pentru toti cetatenii. Acest lucru implica o multime de posibilitati si in domeniul educatiei, mai ales pentru tarile sarace, precum Romania. Citeste aici mai multe despre drepturile cetatenilor membri UE.

De exemplu, pentru romani, ai dreptul legal de a trai, munci si studia in Finlanda, Germania, Irlanda etc. Multe alte tari din lume ar da orice pentru a avea astfel de privilegii.


Calatoresti in spatiul UE fara vize

In prezent, orice roman poate calatori in orice stat membru UE doar cu buletinul, fara viza sau pasaport. Este, practic, cea mai simplica modalitate de a vizita un alt stat, fara batai de cap, fara costuri suplimentare pentru viza, fara interviuri (precum cel de viza pentru Statele Unite), fara a fi oprit la granita, fara riscuri. Mai mult, pentru mediul de business este extraordinar sa poti vizita oricand partenerii, sa iti vizitezi clientii oricand si oricat doresti.


Sansa suplimentara la educatie

Conform legii unitare in Uniunea Europeana, studentii sunt considerati "ai tarii respective" in orice Universitate ar studia, in orice stat membru UE. Conditia? Sa fii si tu cetatean membru al Uniunii.

De exemplu, un student roman poate aplica pentru a studia in Suedia si, daca este acceptat, va fi tratat fix ca un cetatean suedez. Si pentru ca multe dintre Universitatile din Suedia sunt gratuite pentru populatie, si studentul roman poate studia, intr-un stat foarte dezvoltat, fiind tratat ca un cetatean al Suediei.

Multe dintre universitatile din state precum Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia sau Germania ofera si cursuri in engleza.

Din pacate, din ce in ce mai multi studenti romani au ales aceasta cale, din cauza coruptiei din Romania si a influentelor negative inclusiv in sistemul educational. Astfel, doar 383 de mii de studenti au inceput ieri facultatea, cu 50% mai putini fata de 2009.


Tarife roaming mai reduse pentru statele UE

De la mijlocul anului 2017, costurile aferente roaming-ului (Internet/SMS-uri/Apeluri voce) au fost mult reduse sau chiar eliminate de operatorii telecom pentru cetatenii UE, la orice vizita a lor in orice stat membru al Uniunii. Acesta este rezultatul direct al legislatiei unitare care, dupa cum se vede, aduce beneficii clare si imediate pentru cetatenii romani plecati in alte state UE.


Zboruri (mult) mai ieftine in spatiul EU

Intelegerile privind zborul liber in spatiul aerian al Uniunii Europene, precum si concurenta foarte mare intre liniile de low-cost apartinand tarilor din UE (Ryanair, Wizz Air, Blue Air, British Airways, EasyJet etc.) duc deseori la un pret al biletelor derizoriu, uneori de cateva zeci de lei pentru destinatii precum Italia sau Spania.

Mai mult, ca cetatean membru al unui stat din blocul UE ai o multime de alte drepturi, comparat cu un cetatean din afara Uniunii. Vezi aici mai multe.


Investitii in sanatatea populatiei din Romania

UE contribuie foarte mult in domeniul in sanatatii atat cu resurse financiare, cat si cu expertiza. Doua exemple recente in care UE investeste in sanatatea populatiei din Romania pot fi:

  • Pentru spitalele regionale din Craiova, Iasi si Cluj-Napoca UE asigura 150 milioane de euro;
  • Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Sf. Aposotol Andrei” din Galati beneficiaza de investitii de aproape 70 milioane lei prin lansarea unui proiect finantat din fonduri europene, dar si guvernamentale.

Pe langa investitii mari, UE are bine stabilit un program in domeniul sanatatii prin care este obligata sa se asigure ca sanatatea umana este protejata in cadrul tuturor domeniilor sale de politica si sa coopereze cu statele membre pentru a imbunatati sanatatea publica, pentru a preveni bolile si pentru a elimina sursele de pericol la adresa sanatatii fizice si mintale.

Programul UE in domeniul sanatatii defineste strategia pentru garantarea unei asistente medicale si a unei stari bune de sanatate. Aceasta se incadreaza in strategia globala Europa 2020 pentru o economie inteligenta, durabila si favorabila incluziunii, care sa promoveze cresterea pentru toti.

Acest program este un instrument de finantare care sprijina cooperarea intre tarile UE. Cu un buget de 449,4 milioane euro si 23 de domenii prioritare, programul in domeniul sanatatii are patru obiective specifice:

  • sa promoveze sanatatea, sa previna bolile si sa favorizeze adoptarea unor stiluri de viata sanatoase, prin integrarea chestiunilor legate de sanatate in toate politicile;
  • sa ii protejeze pe cetateni de amenintarile transfrontaliere grave la adresa sanatatii;
  • sa contribuie la dezvoltarea unor sisteme de sanatate inovatoare, eficiente si sustenabile;
  • sa faciliteze accesul la asistenta medicala mai sigura si de mai buna calitate pentru cetatenii Uniunii.

Totodata, ca membru al UE, fiecare roman poate beneficia de un card european de asigurari sociale de sanatate. Cardul european de sanatate este un card gratuit cu ajutorul caruia, la nevoie, poti beneficia de serviciile acordate de unitati medicale de stat in timpul unei sederi temporare in oricare dintre cele 28 de state membre ale UE.

Sursa foto: Shutterstock / PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT




Citeste si