5 Ianuarie 2007

Bugetul general consolidat - excedent de 1,23% din PIB

Bugetul general consolidat a continuat sa inregistreze un excedent de 1,23% din PIB la sfarsitul lunii noiembrie, desi anul 2006 ar trebui sa se inchida cu un deficit de 2,5% din PIB stabilit de guvern, informeaza pagina Ministerului Finantelor consultata de NewsIn.

La sfarsitul lunii noiembrie excedentul bugetar a fost de 1,23% din PIB, reprezentand peste 4,14 miliarde lei, in scadere fata de luna anterioara cand ajunsese la 2,04% din PIB. Guvernul a mentinut la a patra rectificare a bugetului, din noiembrie, deficitul bugetar programat, pentru anul in curs, de 2,5% din PIB, in ciuda capacitatii slabe de a cheltui a autoritatilor publice.

Potrivit ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, bugetul va inchide anul 2006 cu un deficit in jurul a 1% din PIB, cu mult sub nivelul estimat de guvern.

Produsul Intern Brut luat in calcul de catre Finante pentru 2006 a fost de 335,9 miliarde lei.

Veniturile bugetului general consolidat au fost, in primele 11 luni din 2006, de peste 96,39 miliarde lei, iar cheltuielile au ajuns la 92,24 miliarde lei. incasarile din TVA si accize au ramas pe primele locuri ca pondere in PIB, comparativ cu celelalte venituri, fiind de 7,5% din PIB (25 miliarde lei) si, respectiv 2,9% din PIB ( 9,5 miliarde lei).in primele 11 luni ale anului trecut, s-au colectat peste 17,4 miliarde de lei din impozitele pe profit si pe venit, insemand 5,2% din PIB. Contributiile de asigurari au adus statului mai mult de 29,4 miliarde lei, insemnand 8,8% din PIB.

Cheltuielile de capital au fost de numai 7,53 miliarde lei, in timp ce cheltuielile curente s-au ridicat la peste 84,68 miliarde lei, din care cheltuielile de personal au reprezentat 18,05 miliarde lei.

Guvernul a programat un deficit bugetar, pentru 2006, de 2,5% din PIB, in urma rectificarilor succesive ale bugetului. Initial, prin legea bugetului, deficitul a fost prognozat la 0,5% din PIB, dar a fost majorat de doua ori, in aprilie si in iunie, la 0,9% si, respectiv, 2,5% din PIB. La cele doua rectificari bugetare din toamna, guvernul a realocat unele fonduri, dar nu a mai modificat nivelul deficitului. Principalele destinatii ale fondurilor publice au fost educatia, infrastructura, sanatatea, pensiile si administratia locala.

Pentru a atinge nivelul deficitului progonozat de 2,5% din PIB, guvernul ar fi trebuit sa cheltuiasca in ultima luna a anului 3,7% din PIB, insemnand peste trei miliarde de euro. Potrivit declaratiei ministrului finantelor conform careia deficitul a fost in jurul a 1% din PIB la sfarsitul anului, rezulta ca suma cheltuita de autoritati in decembrie a reprezentat circa 2,2% din PIB (doua miliarde de euro).



Citeste si