20 Aprilie 2019

Corina Cretu: Rata de absorbtie a fondurilor europene, de 28%, cu tot cu agricultura



Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat, vineri, la Zalau, ca Romania are actualmente un grad de absorbtie al fondurilor europene, pe fondul de dezvoltare regionala si fondul de coeziune, de circa 19-21%, respectiv 28% daca se iau in considerare si platile directe din agricultura.

Corina Cretu a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca instabilitatea administrativa din ultima perioada a ingreunat atragerea fondurilor europene in cazul Romaniei.

"Din pacate, pentru perioada 2014-2020 implementarea pe teren merge foarte lent. Am lucrat cu cinci guverne, opt-noua ministri ai Transporturilor. Aceasta instabilitate administrativa a afectat foarte mult atragerea fondurilor europene. Suntem la o absorbtie, privind fondul de dezvoltare regionala si fondul de coeziune, pe care eu le coordonez, undeva intre 19 si 21%, cu tot cu agricultura, care sunt plati directe 28% si ganditi-va ca suntem in al cincilea an al exercitiului bugetar de sapte ani. (...) Cred ca organizarea administrativ-teritoriala de acum ingreuneaza foarte mult absorbtia fondurilor europene", a precizat comisarul european.

Corina Cretu a adaugat ca desi proiectul european este in ultima perioada atacat, Romania nu-si poate permite un alt drum decat acela pro-european.

"Proiectul european este cel mai atacat in aceasta perioada, in primul rand din Vest, dar si de unele tari din Estul european, care din dorinta de a-si ascunde propriile neimpliniri o blameaza si fac din Uniunea Europeana un tap ispasitor. (...) Romania nu-si poate permite luxul de a se gandi la un alt drum decat acela pro-european, iar apartenenta la Uniunea Europeana, care a adus 70 de ani de pace pe continentul european, care a adus 45 de miliarde de euro, deci vedem solidaritate inclusiv in termeni financiari, care a adus programele Erasmus pentru tineri, posibilitatea de a munci, de a calatori, toate aceste lucruri trebuie explicate si trebuie explicate mai ales generatiilor tinere", a mentionat aceasta.

Comisarul european pentru politica regionala a subliniat faptul ca pe viitoarea perioada de programare, Romania ar putea primi cu 13% mai multe fonduri europene decat in perioada 2014-2020, daca propunerea Comisiei Europene va fi adoptata de catre Parlamentul European si de Consiliul Uniunii Europene, pentru ca negocierile sunt blocate in prezent.

Printre noutatile viitoarelor regulamente propuse de Comisie se numara 80 de masuri de simplificare radicala a birocratiei privind absorbtia fondurilor europene, respectiv propunerea ca minim 10% din bugetul Programului Operational Regional sa fie alocat direct in administrare oraselor si localitatilor mici, a precizat Corina Cretu.



Citeste si