8 Mai 2019

A "explodat" numarul firmelor infiintate in domeniul consultantei pentru afaceri si management



Cu peste 3.250 societati comerciale nou-aparute, anul 2018 a insemnat un numar record de companii infiintate in domeniul consultantei pentru afaceri si management, indica datele oficiale ale Registrului Comertului consultate de specialistii Termene.ro, platforma care ofera informatii actualizate in timp real despre firmele din Romania.

aloarea este una spectaculoasa, daca se tine cont de faptul ca din anul 2004 pana in anul 2017 doar intr-un singur an a fost depasita valoarea de 2.500 de noi companii infiintate (anul 2013).

In opinia specialistilor Termene.ro, printre principalele explicatii ale tendintei de crestere se numara faptul ca de la 1 ianuarie 2018 s-a dat liber veniturilor din consultanta si management prin eliminarea conditiei privind realizarea de venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de cel putin 80% din veniturile totale, cresterea cererii in randul firmelor pentru serviciile de consultanta, programele de finantare guvernamentala si faptul ca tot mai multi romani au devenit consultanti dupa ce au acumulat experienta profesionala in marile companii.

Mai mult, din datele prezentate care cuprind si primul trimestru al anului curent se poate observa ca exista toate premisele ca recordul din anul 2018 sa fie depasit de numarul de firme ce se vor inregistra in acest domeniu in anul 2019, cel putin 4.000 daca trendul ramane constant.

„Avem un trend relativ linear: intre anii 2004 si 2017 au fost create anual intre 1.500 si 2.500 de companii care activeaza in sfera activitatilor de consultanta in management si afaceri, avem un an 2018 cand topurile sunt date peste cap, in care recordul este depasit cu mai bine de 750 de compnaii si mai mult de atat, avem premisele unui an 2019 cand putem inregistra un nou record, poate peste 4000 de companii”, a declarat Adrian Dragomir, CEO si fondator Termene.ro.

Profilul companiilor de consultanta din Romania

92% din companiile care activeaza in domeniul activitatilor de consultanta pentru afaceri si management au maximum doi angajati si doar 8% dintre acestea au peste doi angajati. Mai mult, cele 8% companii cu peste doi angajati genereaza peste trei sferturi din cifra de afaceri a intregului domeniu.

In general, companiile care activeaza in domeniul activitatilor de consultanta pentru afaceri si management sunt companii de mici dimensiuni unde deseori intalnim antreprenorul de tip freelancer. Acesta poate fi propriul sau angajat sau poate fi angajat in alta companie (in domenii conexe precum domeniul bancar, contabilitate sau audit), dar in timpul liber sa activeze in noua sa companie.

Romania: sa dai sfaturi despre afaceri, de opt ori mai profitabil decat sa faci afaceri

Studiul realizat de Termene.ro a scos in evidenta mai multe motive pentru care exista acest trend pe piata, insa din punctul de vedere al analistilor, trei dintre acestea reprezinta adevaratele repere ale domeniului.

Profitabilitatea extrem de ridicata pe care companiile din domeniul consultantei in management o obtin poate fi unul dintre principalele motive pentru care tot mai multi antreprenori se orienteaza spre acest domeniu. Daca media profitabilitatii companiilor la nivel national nu depaseste 5%, la nivelul domeniului de activitate aceasta este de aproape 8 ori mai ridicata, fiind de peste 38%. Astfel, la 100 de lei incasati, un antreprenor obtine in medie 5 lei profit, dar daca acesta activeaza in domeniul analizat, profitul este de 38 de lei. Cu alte cuvinte, in Romania este de opt ori mai profitabil sa dai sfaturi despre afaceri decat sa faci afaceri propriu – zis.

Termene.ro: Cate firme de consultanta au un risc de a intra in insolventa

Numarul mare de companii infiintate in ultimul an in acest domeniu si nu numai, creeaza impresia unui mediu concurential puternic si lasa loc unei oferte foarte mari de astfel de servicii. Totusi, realitatea din teren este cu totul alta fata de cea existenta pe hartie.

Desi pe foaie aceste companii sunt solvabile si lichide, in medie, peste 90% din totalul activelor detinute este de natura circulanta, creantele si disponibilul de numerar fiind cel mai des intalnit activ in domeniul serviciilor.

  • Creantele reprezinta sumele pe care o companie le are de incasat de la clientii sai. In momentul in care suma este incasata, ea se transforma in disponibil de numerar.
  • Disponibilul de numerar reprezinta suma pe care o companie o are in casa sau in conturi. Aceasta suma se poate diminua in orice moment, fiind sursa cu care se alimenteaza absolut toate platile pe care societatea le face. De asemenea, la final de an suma se poate transforma in dividende.

„Desi, raportat la datorii, valoarea activelor detinute este ridicata, iar indicatorii privind lichiditatea si solvabilitatea sunt solizi, aceste companii pot intra in situatia opusa extrem de rapid. De aceea noi consideram ca este imperativ un proces de due-dilligence al potentialilor colaboratori, unde desigur, putem ajuta si noi prin solutia de verificare firme Termene.ro”, declara Adrian Dragomir.



Citeste si