15 Mai 2019

Ministrul Muncii: Indiferent daca intra in vigoare noua Lege a pensiilor, de la 1 septembrie majoram punctul de pensie



Ministrul Muncii, Marius Budai, a declarat miercuri, la Braila, ca valoarea punctului de pensie va creste incepand cu 1 septembrie, de la 1.100, la 1.265, indiferent daca pana la acea data va intra sau nu in vigoare noua Lege a pensiilor, potrivit Agerpres.

"Dintr-o lege cu peste 180 de articole, Curtea Constitutionala a cerut clarificari pe trei alineate, nu le-a declarat neconstitutionale. Respectam deciziile Curtii Constitutionale si, in termenul cel mai scurt, vom reformula acele alineate si vom retrimite legea la presedinte la promulgat. Indiferent daca intra sau nu in vigoare aceasta noua Lege a pensiilor, de la 1 septembrie, valoarea punctului de pensie va fi majorata de la 1.100, la 1.265, asa cum este prevazut in OUG 114, pe care unii colegi o vor abrogata, deci nu vor majorarea pensiilor, dar noi o sa o facem, nu o sa-i ascultam si o sa o facem in septembrie", a declarat Budai.

In luna martie, Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstitutionale doua articole din Legea pensiilor, dupa ce PNL si USR au atacat mai multe dispozitii ale acestui act normativ.

Conform deciziei CCR, a fost declarat neconstitutional articolul 25, alineatul 1, care se refera la cine trebuie sa plateasca contributia de asigurari sociale: "Contribuabilii la sistemul public de pensii sunt cei care datoreaza si platesc, dupa caz, contributia de asigurari sociale, conform Codului fiscal".

A fost declarat neconstitutional in Legea pensiilor si articolul 63, care prevede ca "pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: a) nu au implinit varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5; b) au realizat, la data solicitarii pensiei de invaliditate, stagiul minim de cotizare de 15 ani".



Citeste si