16 Ianuarie 2007

Romanii au nevoie de permis de sedere pentru a lucra in Cipru

Romanii care isi gasesc un loc de munca in Cipru trebuie sa solicite, in termen de cel mult trei luni de la data angajarii, un certificat de inregistrare a strainilor si un permis de sedere de la Departamentul de Imigrare, informeaza Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS).

Potrivit DMS, pentru a putea lucra legal in Cipru, romanii trebuie sa solicite de la Departamentul de Imigrare un certificat de inregistrare a strainilor (ARC) si un permis de sedere. Cererea pentru obtinerea celor doua acte trebuie depusa in cel mult trei luni de la angajare, depasirea acestui termen sanctionandu-se cu amenda.

De asemenea, muncitorii trebuie sa se prezinte personal la Departamentul de Imigrare cu un dosar care sa contina un formular standard pentru activitati lucrative (formularul MEU 1) care include asa-numitul "document de angajare in munca" (se procura de la Departamentul de Imigrare sau de la sectiile locale ale departamentului), pasaportul sau cartea de identitate si doua fotografii, informeaza NewsIn. Solicitantii mai trebuie sa achite si o taxa de cinci lire cipriote (aproximativ noua euro). La depunerea dosarului, muncitorii care vor permis de sedere trebuie sa solicite si numarul de asigurare sociala.

Permisul de sedere se emite in cel mult o jumatate de an de la data solicitarii si este valabil pentru o perioada de cinci ani, cu posibilitatea de reinnoire. Ciprul este una dintre putinele tari membre UE care nu au impus nici o restrictie pe piata de munca cetatenilor din Romania si Bulgaria, dar sindicatele se tem de aceasta concurenta, mai ales in sectorul locurilor de munca unde salariile sunt mici.

Sindicatele cipriote si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu un eventual aflux de muncitori din Romania si Bulgaria, devenite membre UE la 1 ianuarie 2007, care ar putea dezechilibra situatia pe piata muncii. Potrivit autoritatilor cipriote, in jur de 5.000 de romani si bulgari lucreaza deja in Cipru, in special in turism si in industrie, iar sindicatele apreciaza ca numarul lor s-ar putea dubla in 2007.



Citeste si