21 Octombrie 2019

Realitatea versus prognozele: Am consumat in 8 luni tot ce ne-am planificat pe tot anul



Toata constructia programului economic derulat in acest an a fost bazata pe un set de indicatori macroeconomici, revizuiti de CNSP in prognoza de primavara si ramasi la fel pana acum in lipsa unei (deja prezentate in alti ani pana la mijlocului lui octombrie) alte prognoze pentru 2019.

Din compararea cu datelor disponibile deja confirmate de INS se poate vedea cum stam "la pauza" pentru cifrele privind PIB-ul si ceva mai spre mijlocul "reprizei a doua" in materie de deficite externe si curs de schimb, informeaza Curs de guvernare.

Prima observatie si cea mai importanta este ca am consumat in 8 luni tot ce ne-am planificat pe tot anul si chiar peste in cazul administratiei publice (surprinzatoare cresterea pe partea de formare bruta de capital fix) dar fara a produce la nivelul care ne-ar fi permis, chiar si potrivit estimarilor oficiale, sa putem sustine echilibrele din economie, scrie Ziare.com.

In loc sa creasca cu 5,4%, industria, principalul sector de activitate ce da trendul general in economie a obtinut doar un foarte anemic 0,1% si inca pe o traiectorie de scadere de la inceputul anului in curs. Agricultura a fost si ea aproape de stagnare in prima jumatate a anului, in loc sa avanseze cu cele doua procente prognozate.



Citeste si