13 Noiembrie 2019

Despre capitalism si demonizarea multinationalelor in Romania



Indiferent de critici si nemultumiri, Romania a progresat semnificativ in ultimii 30 de ani, mediul de afaceri, BNR si chiar si uneori demonizatele multinationale contribuind la evolutia capitalismului in tara, considera Cristian Agalopol, Capital Markets Head pentru regiunea Europei Centrale si de Est in cadrul Citi.

“Comunitatea de afaceri romaneasca a contribuit decisiv la progresul tarii si a devenit din ce in ce mai unita in acesti ani. Un exemplu care m-a convins definitiv a fost la finalul anului 2018, cand toti reprezentantii mediului de business din Romania s-au unit pentru a corecta un dezechilibru imens numit OUG 114 (n.red. “Ordonanta Taxelor”). A fost ceva unic, ce nu am vazut timp de 30 de ani, si care totodata mi-a dat un confort cand am ajuns la concluiza ca putem sa fim uniti in asemenea situatii”, declara Cristian Agalopol.

Reprezentantul Citibank subliniaza importanta pe care Banca Nationala a Romaniei a avut-o in special ca factor de echilibru pentru economia romaneasca, nu rar lovita de decizii politice greu de justificat.

“Am avut noroc sa avem o Banca Centrala echilibrata, care prin deciziile luate, cu impact in special asupra mediului bancar, a reusit sa sustina cresterea economica si mediul de afaceri romanesc. Nu stiu unde s-ar fi aflat astazi Romania daca politica monetara a tarii ar fi fost la fel de instabila precum cea fiscala”.

Agalopol considera ca desi capitalul autohton nu trebuie uitat, in ultimii 30 de ani Romania a beneficiat “imens” de know-how-ul si solutiile tehnologice aduse in tara de companiile straine. In plus, o buna parte din clasa romanilor cu venituri medii se bazeaza in prezent pe activitatea multinationalelor.

“Din pacate uneori multinationalele au o imagine sifonata in randul romanilor obisnuiti. Cauza este reprezentata de inegalitatea veniturilor (n.red. amplificata de multinationale), dar si de anumite mesaje populiste care au generat frustrare fata de marile companii din economia romaneasca. Din acest motiv cred ca guvernele ar trebui sa fie mai cumpatate si echilibrate in mesajele transmise. Demonizarea multinationalelor prin mesaje populiste nu este solutia”, concluzioneaza Agalopol.

Interviul complet va fi publicat in Anuarul Wall-Street.ro “30 de ani de capitalism”



Citeste si