2 Februarie 2007

Comisia Nationala de Prognoza intra in afaceri cu companiile

Guvernul a adoptat miercuri ordonanta de urgenta prin care Comisia Nationala de Prognoza (CNP) va putea efectua analize si prognoze contra cost pentru sectorul privat si va avea un departament pentru analiza implicatiilor economice ale politicilor publice.

Preturile si tarifele pentru lucrarile solicitate de persoanele juridice private se stabilesc prin ordin al presedintelui Comisiei Nationale de Prognoza, cu avizul ordonatorului principal de credite.

Presedintele CNP, Ion Ghizdeanu a declarat pentru NewsIn, ca au existat si in trecut astfel de cereri din partea sectorului privat, dar nu au putut fi onorate, din cauza absentei cadrului legislativ. "Nu ne-am gandit inca la preturile pe care le vom solicita. in orice caz ele nu vor acoperi decat o parte infima din bugetul institutiei", a spus Ghizdeanu.

Ordonanta de urgenta prevede si infiintarea unui Consiliu de Coordonare a Activitatii de Previziune, care va fi compus din reprezentanti ai mediului academic si ai societatii civile, cu atributii in domeniul analizei si previziunii macroeconomice.

Din Consiliul de Coordonare a Activitatii de Previziune, format din maxim 7 membri, vor face parte reprezentanti de prestigiu ai mediului academic si ai societatii civile, cu preocupari in domeniul analizei si previziunii macroeconomice, potrivit ordonantei. Acestia sunt numiti prin decizie a primului-ministru, la propunerea presedintelui CNP. Numarul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Comisiei Nationale de Prognoza este de 126, exclusiv demnitarul

"Proiectul propune modificare atributiilor Comisiei Nationale de Prognoza, in concordanta cu implicarea sa in realizarea documentelor din domeniul economic pentru Comisia Europeana", se mai arata in comunicatul guvernului.

Ordonanta va intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.



Citeste si