25 Aprilie 2005

Tranzitia nu s-a terminat!

Chiar daca Romania a facut progrese importante in domeniul macroeconomic, tranzitia nu s-a terminat, a declarat vineri, la Bucuresti, Jeroen Kremers, director executiv al constituentei FMI din care face parte Romania. In plus, a spus acesta, tara noastra trebuie sa treaca de la o politica de reducere a ineficientei la una de crestere a competitivitatii, mai ales ca va intra in curind in Uniunea Europeana. Kremers a adaugat ca un punct important ramine continuarea eforturilor de lupta impotriva coruptiei, care trebuie sustinute pe termen lung.

Efectele cotei unice, greu de evaluat

In ce priveste efectul introducerii cotei unice asupra bugetului, este inca dificil de evaluat si ar mai putea dura citeva saptamini sau chiar luni pina la stabilirea unui nivel de deficit bugetar, a declarat vineri, la Bucuresti, Jeroen Kremers. Introducerea cotei unice nu este o inovatie, dar in tari precum Romania, Rusia sau Ucraina este dificil de spus ce se va intimpla, a spus Kremers. Desi a aratat ca delegatia de directori executivi ai FMI prezenti in Romania nu participa la negocierile privind acordul cu Romania, Kremers a spus ca autoritatile romane, respectiv presedintele tarii, primul-ministru si ministrul finantelor, si-au aratat dorinta de a finaliza acordul cu Fondul. Romania are reputatia de a nu incheia acordurile cu FMI. Ultimul a fost de fapt primul finalizat, a mai spus directorul FMI. El a adaugat ca apreciaza intentia autoritatilor de a finaliza acordul, insa acest lucru depinde de actiunile Romaniei. In ceea ce priveste analiza impactului cotei unice, Kremers a tinut sa explice ca aceasta reprezinta o reforma importanta, in contextul in care chiar economia romaneasca este in schimbare. In opinia sa, tara noastra trebuie sa manifeste in continuare prudenta in ceea ce priveste deficitele, pentru a asigura o crestere economica pe termen lung, conditie pentru crearea de noi locuri de munca.

Ministrul finantelor este optimist

Saptamina trecuta, la intoarcerea de la reuniunea de primavara a FMI si Bancii Mondiale de la Washington, ministrul finantelor, Ionut Popescu, a spus ca discutiile cu reprezentantii Fondului au decurs favorabil revizuirii memorandumului suplimentar. In perioada urmatoare, un expert al FMI va sosi la Bucuresti pentru a colabora cu expertii romani la definitivarea rectificarii bugetare, urmind ca delegatia de negociatori sa vina in luna iunie.
Potrivit Ministerului Finantelor, in urma aplicarii cotei unice de impozitare a crescut numarul de salariati platitori de impozite cu 100.000 in primele doua luni, fata de o majorare de numai 42.000 de salariati in aceeasi perioada a anului 2004. Nivelul avansat al deficitului este de 0,7a din PIB, mai mic decit cel de anul trecut, de 1,2%, dar peste cel solicitat anterior de FMI, de 0,5%.



Citeste si