6 Februarie 2007

Energia termica s-ar putea scumpi in Bucuresti cu aproximativ 10%

Energia termica livrata consumatorilor bucuresteni s-ar putea scumpi in perioada imediat urmatoare, producatorul Electrocentrale Bucuresti solicitand Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) cresterea tarifului reglementat ca urmare a majorarii pretului gazelor naturale.

"Electrocentrale Bucuresti ne-a solicitat cresterea pretului la care factureaza catre RADET cu aproximativ 10%. Compania a notificat Primaria Capitalei ca intentioneaza sa majoreze preturile si acum asteapta un raspuns", a declarat agentiei NewsIn, directorul general al departamentului de preturi si tarife din ANRE, Viorel Alicus. Potrivit lui Alicus, ANRE ar trebui sa recunoasca in aproximativ cinci zile noile preturi la care Electrocentrale Bucuresti va incepe sa factureze catre RADET.

"Apoi, Consiliul local trebuie sa decida daca va subventiona integral majorarea de pret sau va permite RADET sa factureze catre populatie tarife crescute la energia termica", a mai spus oficialul ANRE. Alicus a adaugat ca Bucurestiul are 40% din totalul de consumatori de energie termica ai tarii.

De asemenea, reprezentantul ANRE a mai aratat ca majoritatea termocentralelor au cerut autoritatii sa le recunoasca preturi mai mari la productia de energie termica, cauza principala fiind scumpirea gazelor naturale (utilizate ca si combustibil) in luna noiembrie a anului trecut. "in medie, scumpirile cerute sunt intre 8,5 si 10%, dar trebuie sa vedem daca vom accepta cresterea pretului acum, in plina iarna, sau vom da noile preturi locale de referinta undeva in luna mai, luand in calcul si scumpirea prognozata a gazelor de la 1 aprilie", a mai explicat directorul general al departamentului de preturi si tarife din ANRE.

ANRE a aprobat la inceputul lunii octombrie preturi locale de referinta pentru 34 de localitati, ale caror valori sunt cuprinse intre 107,5 lei/gigacalorie (Ploiesti, Drobeta Turnu Severin, Bucuresti si stefanesti - Arges) si 213,62 lei/gigacalorie (Suceava). Noile preturi locale de referinta au fost mai mari cu pana la 100% fata de pretul national de 107,5 lei/gigacalorie.



Citeste si