25 Aprilie 2020

Fitch a înrăutăţit la negativă perspectiva ratingurilor municipiilor Bucureşti, Braşov, Oradea şi Buzău



Fitch Ratings a înrăutăţit, de la stabilă la negativă, perspectiva ratingurilor municipiilor Bucureşti, Braşov, Oradea şi Buzău, şi a confirmat vineri ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută şi monedă locală ale oraşelor respective la ''BBB minus'', informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres.

Decizia vine după ce, săptămâna trecută, Fitch a revizuit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, pe fondul influenţelor răspândirii virusului COVID - 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare, dar a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

Deşi cele mai recente date disponibile privind Bucureştiul ar putea să nu indice deficienţe ale performanţei, apar modificările substanţiale în venituri şi costuri, care se vor înrăutăţi probabil în următoarele luni, deoarece activitatea economică este afectată iar restricţiile guvernamentale sunt menţinute sau extinse, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Ratingurile Municipiului Bucureşti sunt limitate de ratingul suveran al României ("BBB minus"/perspectivă negativă), deoarece Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al Capitalei României la "bbb plus". În opinia agenţiei de evaluare financiară, sustenabilitatea datoriei este la un nivel "aa".

Bucureşti are 2,1 milioane de locuitori şi un nivelul local de bunăstare mult peste media naţională. Aproximativ 11% din populaţia României se află în Capitală, iar contribuţia oraşului la PIB-ul naţional depăşeşte 20%. Rata şomajului este foarte scăzută, oraşul fiind atractiv în scopuri profesionale.

În cazul României, Fitch se aşteaptă ca economia să se contracte cu 5,9% în 2020, şi să înregistreze un avans de 5,3% în 2021.



Citeste si