21 Martie 2007

Lipsa tehnologizarii face ca productivitatea industriei sa fie sub media UE

Productivitatea din industria pielariei, a textilelor si a lemnului din Romania se afla sub media tarilor din Uniunea Europeana pentru ca aceste sectoare nu sunt complet tehnologizate, potrivit sefului Directiei generale de politica industriala din cadrul Ministerului Economiei, Petru Ianc. Acesta a precizat ca automatizarea si computerizarea acestor sectoare ale industriei prelucratoare va conduce la cresterea productivitatii, dar si la posibilitatea de a angaja forta de munca redusa, dar mai bine platita.

Romania are in raport cu statele din UE15, o maxima specializare a structurii in industria pielariei si a produselor din piele, industria textila si a produselor textile, fabricarea lemnului si a produselor din lemn, a completat vicepresedintele Centrului Roman de Modelare Economica (CERME), Cezar Mereuta.

Potrivit lui vicepresedintelui CERME, industria prelucratoare a Romaniei este complementara cu cea a Uniunii Europene, in domeniul ramurilor intensive in forta de munca. Pentru orizontul anului 2012 nivelul de competitivitate in aceste trei sectoare se va mentine, chiar daca industria textila si cea a pielariei se vor confrunta cu o puternica presiune concurentiala, a mai spus Mereuta potrivit NewsIn.

De asemenea, a fost mentionata necesitatea de a investi in industria prelucratoare cu capital autohton si strain, in valoare de 20-25 de miliarde de euro in perioada 2007-20013, precum si necesitatea amplificarii exporturilor de produse industriale intr-un ritm mediu anual de 15-18%. Un alt factor esential il constituie construirea unui mediu favorizant dezvoltarii acestei industrii, comparativ cu cel existent in tarile dezvoltate din Uniunea Europena.

Cresterea productivitatii muncii in industria prelucratoare cu 10-15% pe an reprezinta unul dintre principalele obiective pentru perioada urmatoare pentru a elimina decalajele fata de tarile din Uniunea Europeana, au precizat autorii studiului "Avantaje competitive ale industriei prelucratoare din Romania". Studiul reprezinta o analiza a industriei prelucratoare din 1993 si pana in prezent.



Citeste si