29 Martie 2007

MEC: Industria textila va fi sustinuta de lohnul de lux, in urmatorii ani

Industria textila romaneasca va fi sustinuta in viitor doar de lohnul de lux, pentru ca in timp va disparea competitivitatea data de forta de munca ieftina si inalt calificata, a declarat pentru NewsIn, secretarul de stat responsabil pentru politica industriala din MEC, Eugen tapu-Nazare. "In Romania, ca stat nou intrat in Uniunea Europeana, doar lohn-ul de lux va avea viitor. Este vorba, in speta, despre productiile caselor de moda internationale", a subliniat oficialul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Potrivit acestuia, chiar incepand de anul trecut, MEC a constatat o scadere a numarului de companii din industria textila, ca urmare a relocarilor in state din regiune.

Un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), dat publicitatii anul trecut, arata ca se inregistreaza o stagnare si chiar o reducere a exportului industriei de confectii. Conform analizei comisiei, lohn-ul, ca modalitate de comert exterior in regim de perfectionare activa, a avut o pondere insemnata in exporturile romanesti dupa decembrie '89, dar cresterea salariilor a facut ca Romania sa-si piarda treptat avantajul in acest domeniu.

Studiul mentiona ca exporturile romanesti de confectii realizate in lohn urmeaza tendinta de scadere inregistrata si in alte tari din Europa de Est, care s-au dezvoltat mai rapid si au pierdut avantajul comparativ in acest sector fata de tarile in care salariile sunt mai mici.



Citeste si