8 Iunie 2021

Eurostat: România, printre puținele țări cu o creștere economică substanțială din UE în primul trimestru



România a avut o creștere economică de 2,8% în primul trimestru al anului 2021, clasându-se a cincea între țările Uniunii Europene, după Irlanda, cu 7,8%, Croația – 5,8%, Estonia, 4,8%, Grecia – 4,4%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Țara noastră a fost urmată de Bulgaria, care a avut și ea o creștere importantă, de 2,5%, iar Ungaria s-a plasat pe locul al șaptelea, pe care l-a împărțit cu Cipru, ambele cu un avans de 2%. La celălalt capăt s-au aflat Portugalia, cu o scădere de 3,3% a economiei, Slovacia (2%), Germania, cu un minus de 1,8%, și Letonia, a cărei economii a scăzut cu 1,7 procente.

De asemenea, Produsul Intern Brut (PIB) ajustat sezonier al Zonei Euro a scăzut cu 0,3%, și cu 0,1% pe întregul Uniunii Europene în comparație cu trimestrul anterior. Aceste reduceri resimțite de economiile europene vin după alte scăderi – cele dintr-al patrulea trimestru al anului precedent, de 0,6% în Zona Euro și 0,4% în UE, care fuseseră în schimb precedate de creșteri puternice în trimestrul al treilea al anului 2020 (12,6% în Zona Euro și 11,7% în UE).

Uniunea Europeană a suferit cele mai mari scăderi economice din ultimii 15 ani în al doilea trimestru al anului 2020, după restricționările severe impuse prin lockdown de către autoritățile țărilor respective.



Citeste si