8 Iunie 2021

Lipsa de mână de lucru redevine o problemă pe măsura ridicării restricțiilor



Economiile din Europa Centrală îşi revin mai repede decât se preconiza din pandemia de coronavirus însă o lipsă cronică de muncitori, o problemă care exista încă dinaintea pandemiei, ar putea fi un obstacol pentru creşterea viitoare.

Criza de personal, provocată de mai mulţi ani de emigraţie în Occident şi un boom economic care împinge în sus salariile şi inflaţia, a determinat băncile centrale din Ungaria şi Cehia să semnaleze posibile majorări de dobândă.

Pe măsură ce investiţiile şi fondurile europene încep să intre în regiune, companiile din sectoarele manufacturier, tehnologia informaţiei şi construcţii se luptă pentru a atrage angajaţi.

Datele Eurostat arată că în luna aprilie ţările membre UE cu cea mai mică rată a şomajului au fost Polonia (3,1%), Cehia (3,4%) şi Ungaria (4,3%). În aceeaşi lună, ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost Polonia (5,1%) şi Ungaria.

În acest context, Banca Naţională a Ungariei a evocat o posibilă majorare a dobânzii de bază la reuniunea din 22 iunie, ceea ce ar face din Ungaria prima ţară din UE care va începe să înăsprească politica monetară. Separat, guvernatorul Băncii Centrale a Cehiei, Jiri Rusnok, a declarat recent că economia cehă nu are nevoie de un sprijin suplimentar din partea unei politici monetare relaxante, ceea ce sugerează că o majorare de dobândă ar putea fi posibilă la următoarea reuniune de politică monetară din 23 iunie.

Robert Keszte, directorul pentru Ungaria de la grupul Continental, spune că în cazul inginerilor, experţilor în software/IT şi tehnicienilor există un decalaj vizibil între ofertă şi cerere. "Cred că ne aşteaptă o perioadă dificilă. Odată cu redeschiderea economiei au explodat şi angajările companiilor. Mă aştept la o situaţie mult mai dificilă în a doua jumătate a lui 2021 faţă de 2020", a spus Robert Keszte.



Citeste si