17 Iunie 2021

Dăianu: Nu cheltuielile sunt marea problemă a bugetului, ci veniturile foarte scăzute



România trebuie să își mărească veniturile fiscale și bugetare, capitol la care ne aflăm pe ultimul loc în Uniunea Europeană, dacă dăm la o parte Irlanda, o țară considerată mai degraba un paradis fiscal.

„Avem venituri mult inferioare statelor cu care îndeobște ne comparăm: Cehia, Ungaria, Polonia și chiar Bulgaria, care are unele impozite inferioare celor din România. Așadar, țara noastră are o problemă din acest punct de vedere”, a declarat Daniel Dăianu, Președintele Consiliului Fiscal, în cadrul unei conferințe organizată de Finmedia.

Astfel, România are nevoie de o consolidare bugetară, care este inevitabilă, și care poate fi făcută doar printr-o creștere a veniturilor fiscale.

„Este foarte dificil să rezolvi această problemă doar prin restrângerea de cheltuieli. Chiar presupunând o creștere economică mare, de peste 4,5%, este greu de crezut că poți să restrângi cheltuielile nominale. Pe lângă astea, avem o subfinanțare cronică a Educației și Sănătății Publice, cumulat cu peste 3% din PIB sub media Uniunii Europene”, a mai atenționat Dăianu.

Veniturile fiscale ale României, inclusiv contribuțiile sociale în PIB, sunt mai mici cu circa 10% din PIB decât celelalte țări, a detaliat economistul. Acesta subliniază că nesustenabilitatea finanțelor publice derivă din veniturile bugetului, nu din ponderea cheltuielilor cu salariile și asistența socială în PIB.

”Aici se face o confuzie, căci aceste cheltuieli nu sunt mari în raport cu PIB-ul, ci cu veniturile bugetului, mănâncă foarte mult din ele. În 2020 s-a ajuns la 94,3% cheltuieli din buget, și pe fondul declinului pronunțat al economiei”, a concluzionat Dăianu.



Citeste si