24 Iunie 2021

În timpul pandemiei, românii au devenit mai interesați de a avea asigurări de sănătate, de locuințe și de viață



Patru din 10 români spun că pandemia le-a crescut interesul pentru asigurarea de sănătate, potrivit Barometrului UNSAR-IRES privind Percepția riscului și cultura asigurărilor din România (2021).

Pandemia generată de COVID-19 a produs modificări în percepția românilor asupra riscurilor și, drept consecință, a crescut interesul pentru protecția prin asigurare.

Astfel, 42% dintre români (față de 28% în 2020) spun că sunt mai interesați, ca urmare a pandemiei, de protecția oferită de asigurările de sănătate, 37% de asigurarea locuințelor (vs 24% în 2020) și 30% de asigurările de viață pentru șomaj și preluarea temporară a ratelor (vs 23% 2020).

Ediția din acest an a studiului face referire și la asigurarea pentru riscuri cibernetice (furt de date de pe card, parole), unde 32% dintre respondenți au indicat un interes mai ridicat pentru o astfel de protecție.

Doar unul din cinci români va economisi mai mult ca înainte de pandemie

În ceea ce privește impactul pandemiei asupra situației financiare a populației, doar 1 din 5 respondenți a declarat că va economisi mai mult ca urmare a pandemiei, respectiv 22%, ceea ce indică o scădere de 14 puncte procentuale față de 2020 (36%).

Acești respondenți și-ar plasa economiile mai ales în depozite bancare (50%, față 41% în 2020) și în asigurări de viață (27% vs 21%), în timp ce ponderea celor care ar investi pe bursă, titluri de stat sau imobiliare este de sub 10% din total. Remarcăm totodată faptul că asigurările de viață au urcat în topul preferințelor românilor privind instrumentele de economisire.

Barometrul IRES-UNSAR privind Percepția riscului și cultura asigurărilor în România a fost realizat pe un eșantion format din 1.336 respondenți cu vârsta între 18-50 de ani, în mai 2021, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).



Citeste si