5 Mai 2005

Intreprinzatorii cer inasprirea legislatiei pentru contractele comerciale

Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR: 40-45% din totalul datoriilor catre firmele mici si mijlocii provin de la firmele de stat

Reprezentantii Consiliului pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) propun o serie de modificari ale legii contractelor economice, care sa previna combaterea platilor intirziate in tranzactiile comerciale, a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Modificarile solicitate de intreprinzatori vizeaza mai ales stabilirea unui termen limita de plata a obligatiilor contractuale si aplicarea de penalitati pentru intarzieri la indeplinirea termenilor contractului.

Astfel, CNIPMMR propune reglementarea unui termen de plata obligatoriu pentru autoritatile si institutiile publice, de maximum 30 de zile calendaristice de la data receptiei produselor, serviciilor si lucrarilor livrate sau executate de IMM-uri si de ceilalti agenti economici.

"Circa 40-45% din totalul datoriilor catre firmele mici si mijlocii provin de la firmele de stat. Acestea afecteaza nu doar firma care are direct contractul, ci si pe cele care au la randul lor relatii cu IMM-ul respectiv", a apreciat Nicolescu. De asemenea, reprezentantii intreprinzatorilor considera necesar stabilirea de penalitati de intarziere si dobanzi penalizatoare mai mari decat dobanzile bancare, care sa inceapa automat in cazul intarzierii platii.

"Cuantumul penalitatii de intarziere trebuie sa fie minimum 0,5% pentru fiecare luna, iar cuantumul dobanzii penalizatoare trebuie sa fie de minimum 0,06% pentru fiecare zi de intarziere", a explicat seful departamentului juridic din cadrul CNIPMMR, Ana Bontea.

In plus, Bontea a mentionat ca o alta propunere a Consiliului vizeaza faptul inceperea procedurii de recuperare a creantelor in termen de 90 de zile de la depunerea cererii la instanta judecatoreasca. Mai mult, in contractele comerciale, inclusiv in contractele de achizitie publica, furnizorul ar trebui sa-si pastreze titlul de proprietate asupra bunurilor pana la efectuarea completa a platii. CNIPMMR solicita, de asemenea, ca costurile de recuperare, generate de operatiuni bancare in masura in care nu sunt acoperite de dobanzile platilor intarziate, de costuri administrative si procedurale, costuri legate de terti sa fie platite de debitor, daca el este responsabil pentru intarziere.

"Legea contractelor ar trebui sa se aplice tuturor tranzactiilor comerciale, inclusiv contractelor de achizitie publica de bunuri, servicii si lucrari, incheiate cu autoritatile si institutiile publice", a adaugat Bontea. Potrivit lui Nicolescu, modificarea actului normativ ar duce in primul rand la fluidizarea contractelor comerciale si la eliminarea blocajelor financiare care afecteaza aproape jumatate dintre firmele mici si mijlocii. Propunerile de modificare vor fi transmise, in zilele urmatoare, Ministerului Economiei si Comertului si Ministerului Justitiei.



Citeste si