25 Aprilie 2007

Romania scapa de procedura de infringement legata de tranzactiile valorilor imobiliare



Comisia Europeana a lansat ieri o actiune legala impotriva statelor membre UE - cu exceptia Romaniei, Marii Britanii si Irlandei - pentru ca nu au transpus la timp in legislatiile nationale noile reguli pentru tranzactionarea valorilor mobiliare, incluse in directiva MiFID.

Numai Romania, Marea Britanie si Irlanda si-au transpus in legislatiile nationale pana la 31 ianuarie Directiva pentru Pietele de Instrumente Financiare (MiFID), a anuntat ieri la briefingul de presa purtatorul de cuvant al Comisiei, Oliver Drewes.

"Pentru implementarea reglementarilor din directiva MiFID, tarile din interiorul Uniunii Europene au primit un termen pana la care trebuie sa se conformeze acestor prevederi, in schimb, tarile care erau in curs de aderare, cum au fost Romania si Bulgaria, au avut obligativitatea introducerii acestor reglementari in legislatia pietei de capital", a explicat pentru NewsIn presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache.

Directiva intra in vigoare in noiembrie si reprezinta baza pentru formarea pietei unice financiare, incurajand competitia intre firmele de investitii si bursele de valori pentru prima data in multe state UE, pentru a reduce costurile tranzactionarii si a face economia mai eficienta.

Directiva MiFID este cea mai mare schimbare de pe pietele valorilor mobiliare din UE in ultimii 20 de ani si aplicarea acesteia presupune costuri de miliarde de euro pentru banci, firme de brokeraj si companii de gestionare a fondurilor de investitii. ''O mare parte a statelor membre vor indeplini cerintele in mai, iunie si iulie. In august, s-ar putea sa constatam ca problema a fost rezolvata in mare parte", a declarat Oliver Drewes. "Inca avem incredere ca putem respecta termenul de 1 noiembrie", a adaugat el.

Comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy, a trimis doua scrisori celor 24 de state. In primul document, el le cere acestor tari sa faca din introducerea MiFID o prioritate politica, in timp ce a doua scrisoare reprezinta prima etapa din cele trei ale procedurii de infringement, care poate duce in final la o actiune legala la Curtea Europeana de Justitie. "Intarzieri si mai mari in aplicarea legislatiei nationale vor da firmelor mai putin timp sa se pregateasca pentru un mediu de reglementare complet nou", a subliniat McCreevy.

Daca nu toate statele introduc la timp noile reguli, firmele transfrontaliere s-ar putea confrunta cu o situatie de incertitudine legala. "In aceste conditii, exista riscul ca statele membre sa fie date in judecata de parti private care ar putea cere despagubiri pentru pierderile suferite din cauza intarzierii implementarii legislatiei nationale", a explicat comisarul McCreevy.



Citeste si