7 Mai 2007

Programul de protejare a Deltei Dunarii costa 140 de milioane de euro

Programul de protejare si dezvoltare a Deltei Dunarii va costa 140 de milioane de euro si va fi finalizat in anul 2015, a anuntat ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi

"Trebuie sa contribuim la salvarea Deltei, tinand cont de importanta pe care aceasta o are ca zona tampon. In acest sens, Guvernul a adoptat inca de anul trecut programul pentru protejarea si dezvoltarea acestei zone, proiect pentru realizarea caruia sunt necesare 140 de milioane de euro", a afirmat Korodi, potrivit NewsIn.

In ceea ce priveste modalitatea de cheltuire a banilor, ministrul de resort a precizat ca 85 de milioane de euro vor fi utilizate pentru proiectele de infrastructura si utilitati publice ( transport, comunicatii in vederea reducerii efectelor poluarii), alte 45 de milioane de euro se vor cheltui pentru dezvoltarea activitatilor specifice economiei traditionale, conservarii traditiilor locale, iar restul de cinci milioane de euro vor fi utilizati pentru crearea unui sistem de monitoring.

Korodi a adaugat ca programul va contribui si la "dezvoltarea intregului bazin al fluviului Dunarea, iar in acest sens judetul Tulcea va beneficia de investitii in valoare de 93 de milioane de euro ( din care 64 de milioane vor fi alocate orasului Tulcea, cate 11 milioane oraselor Sulina si Isaccea, iar restul de 11 milioane vor merge la Macin). In portofoliul de proiecte va fi inclus si managementul deseurilor.

Oficialul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a mai spus, de asemenea, ca autoritatea pe care o conduce sprijina dezvoltarea proiectelor care au ca scop producerea de energie eoliana in zona Dobrogei, mai ales ca acestea vor contribui la reducerea poluarii si a costurilor cu energia, insa nu inainte de a fi realizate studii in acest sens. "In 2007 am prevazut realizarea unui studiu care sa analizeze unde sa fie amplasate turbinele eoliene", a precizat Korodi.

Totodata, ministrul de resort a precizat ca MMDD este preocupat si de proiecte care sa conduca la "renasterea si la repopularea Deltei". El a facut referire in special la sturioni, care in prezent este o specie amenintata cu disparitia, din cauza pescuitului excesiv. Korodi a precizat ca MMDD, in parteneriat cu Garda de Mediu, Inspectia Piscicola, Jandarmeria si Politia de Frontiera, are in plan un proiect care presupune repopularea Dunarii cu sturioni. Potrivit lui Korodi, din anul 2006 exista si un ordiin comun care interzice, pe o perioada de zece ani, pescuitul de sturioni.



Citeste si