3 Iunie 2022

Salariul minim pe oră s-a mărit în Germania. Și în România a crescut, dar numai pentru bugetari



Salariul minim legal în Germania va creşte la 12 euro pe oră în luna octombrie, după un vot al Bundestagului, relatează dpa, citată de Agerpres. Prin comparație, veniturile din România, calculate similar, sunt departe de acest nivel.

Creşterea salariului minim a fost aprobată cu voturile coaliţiei de centru-stânga - social-democraţi (SPD), Verzi şi liberal-democraţi - precum şi ale formaţiunii de stânga Die Linke.

Opoziţia conservatoare şi formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania s-a abţinut. În prezent, salariul minim în Germania este de 9,82 euro, iar de la 1 iulie va creşte la 10,45 euro.

În acelaşi timp, remuneraţia maximă pentru aşa-numitele "joburi cu timp redus" va creşte de la 450 de euro, la 520 de euro în octombrie.

Ministrul muncii Hubertus Heil a spus că femeile şi lucrătorii din fosta Germanie de Est vor fi principalii beneficiari ai creşterii salariului minim.

Cancelarul german Olaf Scholz (SPD) a făcut din creşterea salariului minim una dintre promisiunile-cheie ale campaniei sale electorale de anul trecut.

Prin comparație, salariul minim pe oră în România, raportat la salariul mediu net înregistrat în luna martie conform datelor INS, care era de 3.937 de lei, este de 24 de lei la un total de 160 de ore lucrate, ceea ce înseamnă 24 de lei pe oră. Cu alte cuvinte, mai puțin de 5 euro.

Firește, nu același lucru se poate spuneși despre unele categorii de bugetari, ale căror salarii au fost mărite recent și cu 50% de coaliția aflată la guvernare, în ciuda faptului că acest lucru nu face altceva decât să mențină trendul crescător al inflației.



Citeste si