27 Iunie 2022

Noi reguli UE privind stocarea gazelor. Ce rezerve trebuie să aibă fiecare stat membru



Noua legislaţie europeană, aprobată luni, va consolida securitatea aprovizionării cu gaze a UE în perspectiva iernii viitoare şi a iernilor care urmează, scrie Agerpres.

În faţa ameninţării întreruperii aprovizionării cu gaze de către Rusia, Regulamentul UE privind stocarea acestora impune ca rezervele de gaze ale Europei să fie refăcute înainte de iarnă, iar gestionarea acestora să fie protejată de interferenţe externe. În special, noile norme vor impune statelor membre ale UE să umple instalaţiile de stocare la un nivel de 80% din capacitate până în luna noiembrie a acestui an - şi de 90% în anii următori.

Normele au fost adoptate în timp record datorită disponibilităţii Parlamentului şi a Consiliului de a examina propunerea legislativă în regim de urgenţă, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.


Find more statistics at Statista

La ce nivel sunt rezervele de gaze ale României, în acest moment

În temeiul noii legislaţii, cele 18 state membre care dispun de instalaţii subterane de stocare a gazelor au obligaţia de a atinge 80% din capacitatea lor de stocare până la 1 noiembrie şi sunt încurajate să tindă spre 85%.

În anii următori, obiectivul va fi de 90% din capacitate. Statele membre care nu dispun de infrastructură de stocare trebuie să încheie acorduri bilaterale privind stocarea unor cantităţi suficiente pentru utilizarea proprie în ţările vecine, într-un spirit de solidaritate. Instalaţiile de stocare a gazelor vor fi considerate de acum infrastructuri critice şi toţi operatorii de înmagazinare din UE vor trebui să treacă printr-un nou proces de certificare pentru a reduce riscurile de interferenţe externe.

În acest moment, potrivit datelor asociației operatorilor de infrastructură de gaze, România a atins doar 41% din capacitatea de stocare, în timp ce media UE este de 56%.



Citeste si