2 Septembrie 2022

Ministrul Virgil Popescu apără noua ordonanță privind energia și gazele



Ministrul Energiei susține că ordonanța adoptată pe 1 septembrie, fără consultări, fără a trece prin Consiliul Economic și Social și fără a fi pusă în transparență, e inspirată de modele europene.

Ordonanța este inspirată din modele aprobate de Comisia Europeană, a postat Virgil Popescu pe Facebook. ”Tot ce a propus ANRE se regăsește în OUG 27, textul ei fiind avizat de către ANRE. Nu cred că Ordonanța încalcă vreo directivă europeană, de altfel modelul de impozitare din Ordonanță nu este inventat de noi, ne-am inspirat din tiparul grecesc, care a fost notificat la Comisia Europeană.”

Citește și: Noua ordonanță de urgență privind energia și gazele, explicată. Cum se schimbă plafonarea, ce taxe noi apar

Potrivit G4media, ANRE ar fi avertizat Guvernul că noua ordonanță ar putea duce la dispariția unor furnizori de pe piața energiei. Mai mult, actul ar încălca flagrant regulile europene pentru că limitează comerțul comunitar cu energie

”Procedurile din Ordonanță sunt necesare pentru că piața de energie a fost perturbată de tranzacțiile succesive, care au crescut artificial prețul. ANRE are, de acum, pârghiile pentru a combate speculațiile din piață prin amenzi ce ajung la 5% din cifra de afaceri pentru cei care fac tranzacții cu scopul de a crește artificial prețul energiei”, mai afirmă ministrul.

Virgil Popescu spune că va prezenta pe 9 septembrie, la Bruxelles, ordonanța.



Citeste si