5 Septembrie 2022

ASFOR: Finanțarea sectorului forestier poate crește decisiv forța economică a României



Ultimele date publicate de Organizația Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS) arată că, deși în dificultate din cauza crizei energetice și a războiului din Ucraina, industria a găsit soluții pentru a se menține la un nivel de productivitate echilibrat, se arată într-un comunicat trimis de Asociația Forestierilor din România (ASFOR). Aceasta face însă apel și pentru implementarea unui set suplimentar de soluții în vederea susținerii industriei de profil din România.

Creșterea valorii contribuției sectorului forestier și de prelucrare primară la bugetul de stat – unde azi asigură 3,5% - depinde direct de capacitatea de a investi în sector, conform aceleiași surse.

Dincolo de finanțarea propusă prin Planul Național Strategic, însă, este nevoie de programe concrete de finanțare, se mai arată în comunicat.

Măsurile luate până acum, cum sunt scăderea TVA la lemnul de foc, schema de ajutor pentru lemnul de foc, sau dinamizarea realizării de perdele forestiere, sunt pași importanți pentru România și pentru români.

Dar, din perspectiva dezvoltării economice a sectorului, sunt necesare programe pentru finanțarea IMM-urilor, care reprezintă majoritatea firmelor din domeniu, pentru achiziția de utilaje noi și prietenoase cu mediul, finanțarea creșterii densității de drumuri forestiere și, așa cum se întâmplă în statele vestice, de programe care să includă lemnul în realizarea construcțiilor de lemn.

În documentul România Verde în 10 pași, ASFOR a arătat care sunt, din punctul de vedere al industriei, reperele unor astfel de programe:

⦁ Programul „Construcții din lemn” - autoritățile publice vor realiza case pasive din lemn și vor folosi minim 10% lemn în toate construcțiile realizate din fonduri publice;
⦁ Programul „Casa din lemn” - persoanele fizice vor fi sprijinite financiar să realizeze construcții din lemn;
⦁ Programul „Construcții din lemn pentru o economie verde” - persoanele juridice vor fi sprijinite pentru a realiza sedii, spații tehnice, spații pentru comerț și producție din lemn;
Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat în construcții la 5%.

Susținerea corectă a sectorului poate transforma această perioadă de criză în oportunitate, sectorul forestier și de prelucrare primară a lemnului având nevoie de finanțare și deschidere pentru piața construcțiilor, susține ASFOR, conform aceleiași surse.

Ciprian Muscă, președinte ASFOR, arată de asemenea că este o perioadă în care industria de profil are nevoie să fie pragmatică, altfel riscând să rateze obiective economice coerente și compatibile cu resursa de lemn românească.



Citeste si