16 August 2023

ING spune că un lucru este clar: Economia României încetinește mai puternic decât analiștii se așteptau



Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 0,9% în trimestrul II 2023, comparativ cu trimestrul anterior, iar în primul semestru s-a majorat cu 1,7% comparativ cu semestrul I 2022, potrivit INS. Valentin Tătaru, economistul șef ING, spune că economia românească a încetinit peste așteptări, așa că banca controlată de olandezi revizuiește prognoza creșterii PIB pentru 2023: de la 2,5% la 1,5%.

Cifrele brute disponibile arată o încetinire a creșterii economice în al doilea trimestru din 2023, cu doar 1,1% față de același trimestru de anul trecut. Acest lucru se traduce într-o creștere totală a PIB-ului după prima jumătate a anului la 1,7%, în timp ce estimarea economiștilor ING era de 2,3% - una oricum precaută față de estimările altor analiști din piață.

„ING avea de mult timp o prognoză pentru creșterea PIB în 2023 de 2,5%. Totuși, ne revizuim deja prognoza de creștere a PIB la 1,5%, dar ne menținem prognoza pentru 2024 la nivelul de 3,7%. Datele privind creșterea economică confirmă revizuirile pe care le-a făcut Banca Națională. Această creștere mai lentă a economiei poate să ajute să compenseze estimarea marginal mai mare privind creșterea ratei inflației, un lucru care va menține dobânda cheie la un nivel constant pentru restul anului. Opinia noastră este că vom vedea o primă reducere a dobânzii cheie în primul trimestru din 2024, care ar putea ajunge la 5,5% până la finalul anului viitor” a declarat Valentin Tătaru, economist șef ING România.

Scăderea creșterii economice este pusă pe baza unei încetiniri a consumului populației: față de trimestrul anterior s-a înregistrat un declin cu 0,5% a vânzărilor cu amănuntul. Activitatea industrială s-a redus, de asemenea, cu 2,8%, aceasta fiind una dintre cele mai importante scăderi din ultima vreme.

Optimismul pentru creșterea economică vine din sectorul serviciilor, unde economiștii prevăd o creștere trimestrială de 2-3%. Totodată, este posibil ca investițiile și exporturile să fi contribuit în mod pozitiv la creșterea din trimestrul al doilea.



Citeste si