10 Iulie 2007

9% dintre IMM-uri au consemnat o marire a salariului mediu de peste 20 procente

Peste un sfert dintre intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) au inregistrat, in 2006, cresteri salariale de 5-10%, iar la aproximativ 9% dintre firme s-a consemnat o marire a salariului mediu de peste 20%, arata un studiu al Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mjlocii.

Majoritatea IMM-urilor s-au situat cu actualizarile salariale peste nivelul inflatiei din anul 2006, sustine, citat de NewsIn, presedintele Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mjlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, coordonator stiintific al Cartei Albe a IMM-urilor. Cresterile salariale de peste 20% au fost inregistrate mai frecvent in randul IMM-urilor mai vechi de 15 ani si in special la cele din regiunea de Vest.

"Analiza evolutiei salariului mediu in cadrul IMM-urilor releva ca in 25,23% din firme au crescut salariile cu 5-10%, in 19,74% dintre IMM-uri s-au efectuat mariri salariale cu 10-15%, in 19,65% din companii a fost ridicat nivelul salariilor cu un procent de sub 5 %, iar in 13,62% dintre societatile comerciale nivelul salarial a crescut cu 15-20%, ", a adaugat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. De asemenea, in 12,61% dintre firme s-au mentinut salariile la acelasi nivel, in 8,68% din intreprinderi a fost marit salariul mediu cu peste 20%, iar in 0,46% s-au inregistrat diminuari salariale, a aadaugat acesta.

Acelasi studiu mai arata ca aproximativ doua treimi dintre IMM-urile supuse investigatiei deruleaza activitati de training, situatie relativ modesta, daca avem in vedere omoloagele din tarile Uniunii Europene. in 51,12% dintre IMM-uri se realizeaza activitati de training anual, pe parcursul a 1-5 zile, iar in 14,20% dintre firme sunt dedicate peste cinci zile instruirii personalului.

Potrivit Cartei Albe a IMM-urilor din Romania, la sfarsitul anului 2005 erau inregistrate 527.931 de firme, dintre care 526.318 intreprinderi mici si mijlocii, iar cea mai mare parte a acestora activau in domeniul comertului.

Realizatorii studiului au investigat 1.178 de firme. Cea mai mare parte a IMM-urilor, aproximativ doua treimi, au o varsta de pana la zece ani. Cercetarea a fost realizata in IMM-uri din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, ponderea cea mai mare avand-o regiunea Bucuresti cu 28,95%, iar cea mai mica regiunea Nord-Vest cu 3,31%.

Carta Alba trece in revista situatia IMM-urilor romanesti si are trei parti: prima, "IMM-urile in economia moderna", se bazeaza pe date statistice; a doua caracterizeaza activitatea IMM-urilor pe baza situatiilor financiare anuale; iar ultima, "Mediul de afaceri, situatia si performantele IMM-urilor in 2007, cuprinde rezultatele unui studiu de piata efectuat pe un esantion reprezentativ din randul managerilor de intreprinderi.



Citeste si