25 Mai 2005

Romania are costuri mari pe forta de munca

Numarul investitorilor italieni care a venit in Romania, in primul trimestru al acestui an, a scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, acestia preferand piete mai ifetine, cum ar fi Ucraina si Republica Moldova, a declarat consulul general onorific al Romaniei pentru Italia de Nord-Est, Mario Moretti Polegato. In opinia sa, Romania trebuie sa adopte o noua strategie de atragere a investitorilor straini si solicita autoritatilor garantii cu privire la reeavaluarea activelor reale dupa momentul integrarii in UE.

Autoritatile de la Bucuresti trebuie sa explice investitorilor ca intreprinderile si fabricile de productie vor fi reevaluate dupa aderare si ca acestea vor produce pentru piata autohtona atunci cand exportul nu va mai fi rentabil, a declarat Polegato (foto).

El a aratat ca investitorii prefera tarile unde costurile demararii unei afaceri sunt reduse si unde nu se intrevad perspective de crestere a costului fortei de munca. Un competitor puternic este China, care dispune de fabrici dotate cu echipamente de inalta tehnologie si de materii prime, iar costul fortei de munca este comparabil cu pietele din est.

Consulul onorific a numit cateva sectoare economice romanesti care au in continuare nevoie de investitii straine: cel bancar, agro-industrial si tehnologia informatiei (IT). O data cu apropierea momentului aderarii la UE, tot mai multi investitori publici italieni sunt interesati de Romania: ENEL - companie de electricitate, Impregilio - de telecomunicatii etc.

Italienii sunt interesati si de achizitionarea de terenuri agricole in Romania, insa, deocamdata investitiile sunt pur speculative. In Polonia, un hectar de teren agricol costa deja 700 de euro. Si in Romania valoarea terenului va creste, insa investitorii vor fi convinsi sa-l cultive numai daca obtin un castig din aceasta activitate, a mai spus consulul general onorific al Romaniei pentru Italia, Mario Moretti Polegato.



Citeste si