7 Decembrie 2007

Romanii din Italia si Spania ar putea reveni in tara pentru a lucra la firme spaniole si italiene

Firmele italiene si spaniole care opereaza in Romania ar urma, in baza unor memorandumuri semnate de Romania cu Italia si Spania, sa angajeze imigranti romani care muncesc in cele doua state si care doresc sa revina in tara, a declarat, pentru NewsIn, ministrul muncii Paul Pacuraru.

Ministrul roman al muncii Paul Pacuraru a participat miercuri, la Bruxelles, la o reuniune pe tema migratiei legale si ilegale. Cu aceasta ocazie, Pacuraru s-a intalnit cu omologii sau italieni si spanioli.

"Am discutat cu cei doi oficiali despre semnarea unor acorduri bilaterale pentru formarea si ocuparea fortei de munca. Am stabilit cu ministrul solidaritatii sociale din Italia, Paolo Ferrero, semnarea la Bucuresti, in 19-20 decembrie, a unui memorandum de intelegere si de incluziune", a afirmat Pacuraru.

Potrivit acestuia, oficialii italieni au recomandat autoritatilor romane sa investeasca mai multe resurse financiare pentru incluziunea romanilor, in special al celor de etnie roma.

Ministrul muncii a mai avut o intalnire si cu omologul sau spaniol, Jesus Caldera, cu care a discutat despre posibilitatea semnarii unui acord, similar cu cel convenit cu Italia, referitor la firmele spaniole din Romania care ar urma sa angajeze muncitorii romani, imigranti in Spania, dar care intentioneaza sa se intoarca in Romania.

Pacuraru a avut o reuniune bilaterala si cu omologul sau italian Cesare Damiano, in legatura cu problema lipsei de forta de munca in Romania si cu abundenta de muncitori romani in Italia. Cei doi ministri au convenit sa studieze un plan care sa ii impulsioneze pe muncitorii romani din Italia sa se intoarca in tara.

"Am convenit sa lucram la o propunere care sa favorizeze intoarcerea voluntara a acestor muncitori care ar putea, de exemplu, sa fie angajati de companii italiene care opereaza in Romania. Ne gandim, mai exact, la un protocol de acord care sa fie adoptat in scurt timp, dupa ce vor fi identificati stimulii care ii pot impulsiona pe cei care vor sa se intoarca in Romania", a declarat Damiano dupa reuniune, potrivit agentiei APCOM in pagina sa electronica.

Masurile vizate nu sunt cunoscute pentru moment, dar ministrul italian a vorbit despre o posibila utilizare in acest sens a Fondului Social European si despre investitii in formarea muncitorilor care ar putea prefera sa se intoarca in tara.



Citeste si