18 Martie 2008

Studiul de fezabilitate pentru cablul submarin dintre Romania si Turcia, finalizat in 2009

Contractul pentru studiul de fezabilitate privind cablul electric submarin ce va uni Romania cu Turcia va fi semnat in luna iunie cu firma care va castiga licitatia si studiul va fi finalizat in martie 2009, a declarat, potrivit NewsIn, directorul general al Transelectrica, Stelian Gal.

"Transelectrica si TEIAS, compania similara de transport energie electrica din Turcia lucreaza impreuna la dezvoltarea unui proiect privind o noua interconexiune in cablu submarin, ” 400 kV HVDC Link ” intre cele doua tari. Ideea proiectului este de a valorifica capacitatea in dezvoltare de export al energiei electrice din Romania pe piata de energie electrica din Turcia care inregistreaza o crestere record a consumului de energie electrica de peste 8% anual", a spus directorul general Transelectrica.

Prin cablul subteran ce va uni Romania de Turcia se va putea transporta energie electrica intre Rusia, Ucraina, Moldova, Romania si Turcia. Alte variante includ transportul de electricitate intre Turcia, Romania, Polonia, Serbia si Ungaria, insa studiul de fezabilitate urmeaza sa stabileasca si alte posibilitati de trasport al energiei intre statele europene.

"In ceea ce priveste obtinerea grantului, Transelectrica a depus la autoritatile suedeze “Aplicatia de solicitare a grantului”, s-a realizat auditul solicitarii grantului si urmeaza sa primim confirmarea acordarii acestuia la sfarsitul acestei luni sau cel tarziu la inceputul lui aprilie. Studiul de fezabilitate va costa in jur de 1,5 milioane euro. Jumatate din suma o va plati guvernul suedez, iar cealalta jumatate, noi impreuna cu Nuclearelectrica. Suedia va plati acest grant (n.r. ofera gratuit jumatate din necesarul de investitii) cu conditia ca firma care va realiza studiul de fezabilitate sa fie din Suedia. Imediat ce vom primi acesti bani de la ei, urmeaza licitatia pentru a alege firma castigatoare si apoi vom demara efectiv studiul de fezabilitate. Licitatia va avea loc intre companiile suedeze si sunt mai multe care s-au aratat interesate. Studiul de fezabilitate va dura noua luni, deci va fi gata undeva in martie 2009", a afirmat Stelian Gal.

Transportatorul turc de electricitate, TEIAS, partenerul Transelectrica in proiectul cablului submarin, nu poate efectua investitii in afara granitelor tarii sale.

In etapa de realizare si aprobare a Studiului de Fezabilitate, TEIAS va avea rolul de consultant tehnic.
Directorul general al Transelectrica estimeaza ca va semna Contractul de executie a Studiului de Fezabilitate cu firma castigatoare in luna iunie.

Primul Raport aferent studiului de fezabilitate va fi prezentat in prima parte a lunii decembrie 2008, urmand ca raportul final sa fie prezentat in luna martie 2009, a adaugat Stelian Gal.



Citeste si