2 Aprilie 2008

Produsele traditionale ar putea fi vandute la nivel national, nu doar pe piata locala

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor(ANSVSA) ar putea emite, la solicitarea ministrului agriculturii Dacian Ciolos, un set de derogari potrivit carora produsele alimentare realizate in mod traditional sa se comercializeze pe piata nationala, nu doar pe cea locala.

"Am cerut ANSVSA sa pregateasca un ordin cu normele pe baza carora se dau derogari privind procesarea acestor produse respectand criteriile de traditionalitate. Deci, se dau derogari astfel incat se aplica normele de igiena, dar se tine cont de criteriile de traditionalitate, iar produsul poate fi comercializat pe piata nationala, fara sa mai existe limitarea la piata locala", a declarat ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, in cadrul expozitiei de promovare a produselor agroalimentare romanesti la Parlamentul European "agRO Romania - Traditie si Recunoastere".

Ministrul agriculturii a precizat ca, cel mai probil saptamana viitoare, Guvernul ar putea aproba infiintarea Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice.

"Sper ca saptamana viitoare sa trec in Guvern un proiect de ordonanta pentru infiintarea unui Oficiu National pentru Produse Traditionale si Ecologice care ar trebui sa se ocupe nu numai de aplicarea reglementarilor comunitare care sunt transpuse in legislatia nationala vizavi de produsele traditionale, dar sa aiba o atitudine administrativa proactiva pentru producatorii mici si asociatiile de crescatori de animale pentru a-si inregistra produsele”, a spus Ciolos.

Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a anuntat, la inceputul lunii noiembrie 2007, ca se va infiinta un oficiu national pentru produse traditionale care sa ofere consultanta producatorilor, in special pentru promovarea acestor produse pe piata interna si comunitara.
La inceputul anului 2007, ANSVSA a emis un ordin prin care era interzisa comercializarea produselor primare, lapte, branza, carne, la nivel national, vanzarea fiind permisa doar pe raza judetului. Ulterior, institutia a acordat o perioada de gratie, pana la 1 ianuarie 2009, pentru taranii care vand astfel de produse in piete. Indiferent de produsul comercializat, micii producatori sunt obligati sa respecte toate conditiile privind igiena produselor alimentare stabilite de regulamentul european.

Evenimentul agRo Romania se desfasoara in perioada 31 martie-2 aprilie si are rolul de a prezenta potentialul si specificul agriculturii si al industriei agro-alimentare romanesti si va fi urmat de o vizita a membrilor Comisiei de Agricultura din Parlamentul European in Romania. In perioada mentionata se vor organiza in holul Parlamentului European expozitii cu degustare de produse romanesti, vor avea loc concerte, expozitii foto si prezentari de filme reprezentative pentru produsele expuse.



Citeste si