11 Aprilie 2008

Korodi: Banii din taxa auto vor fi investiti in proiecte de mediu

Banii din taxa auto vor fi directionati catre proiecte de mediu, care se refera, in principal, la extinderea parcurilor, impaduriri, crearea de piste pentru biciclisti, inlocuirea sistemelor clasice de incalzire din locuinte si reinnoirea parcului auto, a declarat ministrul Attila Korodi.

"Ministerul Mediului a intocmit, deja, o harta a investitiilor pe care urmeaza sa le implementeze. In primul rand vom investi in parcuri, sau mai exact vom extinde parcurile din aglomerarile urbane, pentru ca acestea reprezinta gura de oxigen pe care nu mai apucam sa o inspiram de atatea betoane", a spus Korodi, in cadrul dezbaterii publice a taxei de poluare auto din Parlamentul Romaniei.

Un alt proiect in care autoritatile promit ca vor investiti bani din taxa se refera la crearea de piste de biciclete in orasele din Romania.

Ministrul Mediului spune ca aceasta masura va avea efect imediat in decongestionarea traficului, mersul cu bicicleta fiind o alternativa "sanatoasa" la transportul clasic. Autoritatile au ambitii mari si in privinta impaduririlor, in zonele cu deficit de vegetatie.

"Vom investi in energie curata. Romania poate dezvolta, cu succes, proiecte de energie din resurse regenerabile, care duc la reducerea emisiilor cu efect de sera, cauza principala a schimbarilot climatice", e de parere Attila Korodi.

Romanii vor putea, odata cu intrarea taxei la Administratia Fondului pentru Mediu, sa acceseze fonduri pentru investitii in inlocuirea sistemelor clasice de incalzire din locuinte, cu unele moderne, care folosesc tehnologii curate. In acelasi timp, programul de reinnoire a parcului auto va continua, cu o prima de casare mai mare, in 2008, de 4.000 de lei. Sunt programate pentru a fi inlocuite 30.000 de masini.

In Romania, spatiul verde pe cap de locuitor este sub media europeana. Un raport al primariei generale a Capitalei arata ca bucurestenii sunt tot mai sufocati de orasul in care traiesc. Fiecarui bucurestean ii revin mai putin de 17 metri de spatiu verde, adica de trei ori mai putin decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii. Autoritatile promit ca, in urmatorii cinci ani, vor planta copaci, astfel incat fiecarui bucurestean sa-i revina macar 26 de metri patrati de spatiu verde.

Studiul mai arata ca, in ultimii 19 ani, au disparut aproape 14 milioane de metri patrati de vegetatie. Sectorul 3 este cel mai verde, cu aproape sase milioane de metri patrati acoperiti de vegetatie. La extrema cealalta, cel mai arid sector este 5, cu mai putin de doua milioane de metri patrati.



Citeste si