23 Aprilie 2008

FMI inchide biroul din Romania



FMI ar putea desfiinta functia de reprezentant in Romania pentru ca se confrunta cu probleme financiare, urmand sa fie reprezentat la Bucuresti doar printr-un economist sau o echipa de economisti care sa lucreze intr-un spatiu pus la dispozitie de BNR, potrivit unei surse apropiata afacerii

Fondul Monetar International (FMI) vrea sa-si diminueze costurile, iar restructurarea vizeaza nu doar biroul din Romania, ci si alte reprezentante din regiune, a mentionat sursa citata de NewsIn.

Juan Jose Fernandez-Ansola (foto) este reprezentantul regional principal pentru Romania si Bulgaria al FMI.

Biroul din Romania ar putea fi, astfel, inchis, iar institutia ar putea accepta propunerea facuta de Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca reprezentantii Fondului sa isi desfasoare activitatea intr-un spatiu pus la dispozitie de banca centrala.

"La Washington se discuta concedierea a 400 de angajati ai FMI, din cauza problemelor financiare pe care le are Fondul. Situatia reprezentantei din Romania este inca in discutie, iar propunerea este de desfiintare a functiei de reprezentant al FMI in Romania", a spus sursa mentionata.

"FMI va ramane reprezentat in Romania printr-un economist, de origine romana sau nu", a adaugat persoana respectiva.

Sursa a precizat, in schimb, ca functia de reprezentant al Romaniei la FMI, ocupata in prezent de fostul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu, va fi mentinuta.

BNR a propus, in trecut, crearea unui birou regional al FMI la Bucuresti, propunere refuzata de institutia internationala, care a preferat sa faca din biroul la Varsovia unul responsabil pentru intreaga regiune.
Biroul regional al FMI pentru Romania si Bulgaria a fost infiintat la Bucuresti in septembrie 2006 si a succedat biroului FMI in Romania.

Romania a obtinut asistenta financiara de la FMI incepand din 1972 si a avut zece acorduri stand by, ultimul, demarat in iulie 2004, fiind de tip stand-by preventiv, in care Romania nu a intentionat sa faca trageri.



Citeste si