13 Mai 2008

Este economia Romaniei supraincalzita?



Inainte de a raspunde la aceasta intrebare ar trebui sa identificam cauzele si „simptomele” unei economii supraincalzite.
Simptomele sunt cu atat mai importante, cu cat nu exista un mod de masurare a supraincalzirii. Desi exista definitii a supraincalzirii economice in literatura de specialitate, cum ar fi: „economia care opereaza la capacitate maxima, adica in conditiile de ocupare integrala a fortei de munca” sau „economia cu o crestere economica peste nivelul de PIB potential”, totusi ne confruntam cu dificultatea de a determina exact „capacitatea maxima” a unei economii sau nivelul de PIB-ului potential* , Precizia de masurare devine si mai dificila datorita faptului ca tarile in tranzitie isi maresc in continuu capacitatea de productie si astfel, prin „magia” investitiilor, tehnologiilor moderne si a unui aport semnificativ de know-how extern, o crestere nesustenabila se poate transforma in crestere sustenabila.

Cititi mai multe in comentariul Este economia Romaniei supraincalzita?, semnat de Rozalia Pal, senior economist al Unicredit Tiriac Bank.



Citeste si