26 Mai 2008

Isarescu: Scumpirea petrolului ameninta cresterea economica mondiala

Scumpirea petrolului are deja un efect inflationist la nivel global si este aproape inevitabil un impact negativ asupra cresterii economice, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Impactul inflationist al scumpirii petrolului e deja aici si, daca ar fi sa exprim o judecata mai degraba economica, este aproape inevitabil si un impact recesionist la nivel global", a declarat Isarescu.

Situatia actuala, in care pretul petrolului a depasit pragul de 135 dolari/baril, ii reaminteste guvernatorului de perioada celor doua socuri petroliere din anii '70, care au afectat puternic economia mondiala.

"Sper totusi sa evitam situatia anilor '70 si sa nu se ajunga la stagflatie", a adaugat el.

"Am un sentiment extrem de puternic de deja vu, legat si de inceputurile cariereui mele profesionale, in anii '70, cand am asistat la prima majorare istorica a pretului petrolului de la 2 la 12 dolari/baril, iar economia mondiala era bulversata. Acest lucru s-a repetat sase ani mai tarziu, in 1979, la al doilea val de scumpire", cand petrolul a ajuns la 35 dolari/baril, a spus guvernatorul.

Anii '70 au fost marcati de cele doua mari "socuri petroliere", generate de decizia cartelului petrolier OPEC de a majora pretul petrolului. Astfel, dupa 30 de ani de crestere economica aproape neintrerupta dupa al Doilea Razboi Mondial, tarile dezvoltate din Europa Occidentala si America de Nord au asistat la accentuarea inflatiei, la incetinirea semnificativa a cresterii economice (sau stagnare economica) si la explozia somajului, situatie denumita de economisti "stagflatie".



Citeste si