28 Iunie 2005

Cresterea economica a intarit leul

Incepand din noiembrie 2004, leul s-a bucurat de o atentie sporita din partea investitorilor de pe piata valutara.
La inceputul lunii noiembrie 2004, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca va da frau liber cursului de schimb.

Ca efect imediat, cotatiile medii ale celor doua valute, euro si dolar, au coborat la cele mai scazute valori din acel an. Analistii au pus aprecierea leului pe seama excesului de valuta care intrase in tara.

De atunci incoace, tot mai multi investitori institutionali isi indreapta atentia catre Romania si implicit catre leu. In acest articol nu voi incerca sa previzionez ce se va intampla cu leul in urmatoarele sase luni, ci voi avea in vedere cativa din principalii factori care au influentat moneda nationala in ultimul an. In piata financiara romaneasca, tendintele de apreciere a leului fata de euro sunt clare. Trebuie insa sa tinem cont de ceea ce se intampla pe pietele valutarea internationale, de jocul marilor monede, in orice evaluare a cursului viitor al leului. Nu in ultimul rand, banca centrala isi nuanteaza politica monetara in functie de tinta de inflatie, cu influente asupra leului.

Orice analiza monetara viitoare va lua in calcul cresterea economica, politica monetara, nivelul depozitelor in lei si dezvoltarile din pietele internationale. Pe viitor, doar cativa dintre acesti factori de influenta vor fi importanti. In opinia mea, cresterea economica, evolutia dolarului si politica monetara vor fi variabilele de urmarit.

Trecea la leul greu nu va mofidifica perspectiva dupa care se analizeaza evolutia monedei nationale.

(Florin Citu este partener la Balkan Advision Company - Investment Bank)





Citeste si