5 Septembrie 2008

116 mil. de euro pentru modernizarea retelei de apa si canalizare din Teleorman

Comisia Europeana a aprobat, pe 29 august, proiectul major de modernizare a infrastructurii de apa si apa uzata in Teleorman, prin care judetul va beneficia de finantare europeana de circa 116 milioane euro prin Programul Operational Sectorial Mediu, a anuntat Ministerul Mediului.

"Investitiile, in valoare de aproximativ 116 milioane euro, au in vedere reabilitarea sistemului de distributie a apei si a sistemului de colectare si tratare a apei uzate in aglomerarile Alexandria, Turnu Magurele, Rosiorii de Vede, Zimnicea si Videle, construirea sau modernizarea statiilor de tratare a apei potabile si a statiilor de epurare, precum si cresterea calitatii serviciilor publice de apa si canalizare", se arata in comunicatul publicat de ministerul mediului.

Lucrarile de investitii sunt estimate a fi realizate intre 2008 si 2013, de pe urma acestora urmand sa beneficieze peste 130.000 de locuitori.

Ca urmare a aprobarii acestui proiect, numarul proiectelor majore de mediu aprobate de Comisia Europeana pentru Romania totalizeaza sapte proiecte, tara noastra fiind astfel primul stat membru al Uniunii Europene pentru care au fost aprobate proiecte majore in perioada de programare 2007-2013. Valoarea proiectelor majore de mediu aprobate pana in prezent de Comisia Europeana este de aproximativ 780 milioane euro.

Sectorul apa/apa uzata va beneficia de cea mai mare parte din fondurile europene alocate Programului Operational Sectorial (POS) Mediu (60%), deoarece este domeniul care necesita investitii majore in vederea conformarii cu standardele europene.

Pentru acest sector vor fi finantate proiecte mari de infrastructura, care acopera mai multe localitati la nivel regional si judetean si care vor aduce o contributie importanta la conformarea cu standardele europene de mediu si vor avea un impact considerabil in dezvoltarea comunitatilor respective.

Programul Operational Sectorial Mediu reprezinta documentul de programare a Fondurilor Structurale si de Coeziune care stabileste strategia de alocare a fondurilor europene in vederea dezvoltarii sectorului de mediu in Romania, in perioada de programare 2007-2013.

POS Mediu este unul dintre cele mai importante programe operationale din punct de vedere al alocarii financiare (aproximativ 5,6 miliarde euro) si reprezinta cea mai importanta sursa de finantare pentru sectorul de mediu. Programul este co-finantat de Uniunea Europeana, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul de Coeziune (FC), aproximativ 4,5 miliarde euro, la care se adauga si co-finantarea nationala de aproximativ 1,1 miliarde euro.



Citeste si