22 Septembrie 2008

Producatorii agricoli, nemultumiti de pretul motorinei

Reprezentantii Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania ( LAPAR) protesteaza fata de modalitatea de implementare a deciziei de sustinere a pretului la motorina, cu 1 leu pe litru, pentru culturile de toamna, se arata intr-o nota de protest citata de NewsIn.

Totodata, reprezentantii LAPAR sunt nemultumiti si de nivelul scazut al sprijinului acordat producatorilor agricoli pentru infiintarea culturilor de toamna.

"Consiliul Director al LAPAR considera ca ministerul agriculturii nu a intreprins din timp demersurile necesare pentru materializarea deciziei de sustinere a pretului motorinei, pentru infiintarea culturilor de toamna, cu 1 leu/litru. La aceasta data, cand campania de insamantare este in plina desfasurare, la nivelul judetelor nu exista o procedura clara, de acordare a acestui sprijin, in ciuda atentionarilor adresate de LAPAR, cu mult timp in urma", se arata in aceeasi nota de protest.

De asemenea, Consiliul Director al LAPAR considera ca la ministerul agriculturii nu a existat preocuparea pentru acordarea unui sprijin financiar, in aceasta campanie de insamantare, in ciuda dificultatilor, create de seceta instalata in unele zone ale tarii.

Pentru a primi subventia de 1 leu pe litru de motorina, beneficiarii trebuie sa fie inscrisi in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) cu suprafetele de teren pe care le exploateaza si pentru care solicita motorina cu acciza redusa.

Sprijinul financiar se acorda pe baza adeverintelor pentru motorina eliberate de directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene. Pentru obtinerea sprijinului financiar, producatorii agricoli trebuie sa intocmeasca cereri insotite de copia actului de identitate pentru persoane fizice sau de copia certificatului de inmatriculare sau a certificatul de inregistrare pentru persoanele juridice, dar si de o adeverinta de la APIA care certifica suprafata exploatatiei.

Dupa primirea adeverintei, beneficiarii se prezinta la depozitele sau la statiile de distributie a motorinei si pot achizitiona motorina in baza adeverintei, la pretul practicat de furnizor, mai putin diferenta de acciza. Furnizorii de motorina iti vor recupera ulterior diferenta de acciza de la autoritatea fiscala, pe baza unei confirmari primite de la directiile de agricultura si dezvoltare rurala.



Citeste si