24 Septembrie 2008

Autoritatile chineze vor sa investeasca peste 1 mld. euro intr-un parc industrial, in Romania

Autoritatile chineze si-au manifestat intentia de a investi peste un miliard de euro intr-un parc industrial, luna viitoare o delegatie chineza umand sa poarte discutii pentru alegerea amplasamentului in judetul Dambovita, Arges, Teleorman sau Cluj, au declarat reprezentantii CCIB, citati de Newsin.

"Autoritatile chineze vor sa investeaca peste un miliard euro in realizarea unui parc industrial in Romania, care sa curpinda peste 200 companii, pe o suprafata totala de 100 hectare", a precizat vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Muncipiului Bucuresi, Nicolae Vasile.

Potrivit acestuia, din cauza suprafetei mari pe care o presupune constructia, identificarea locatiei a ingreunat procedurile de demarare a investitiei. "In cele din urma am identificat un numar de trei locatii ce ar putea corespunde cerintelor unui astfel de proiect, in luna octombrie urmand ca o delegatie chineza sa se deplaseze in aceste zone pentru a purta discutii cu autoritatile locale si a decide asupra celei mai potrivite locatii", a afirmat Nicolae Vasile.

Cele patru zonele vizate pentru amplasarea sunt situate in judetul Dambovita, in vecinatatea autostrazii Bucuresti - Pitesti, in judetul Teleorman, Cluj sau Arges. "Delegatia chineza va decide unde va amplasa proiectul in functie de receptivitatea autoritatilor", a completat reprezentantul Camerei.

Acesta a adaugat ca principalele industrii vizate de investitorii chinezi sunt fabricarea materialelor de constructii si a componentelor electronice.

De asemenea, Nicolae Vasile a afirmat ca in ciuda faptului ca autoritatile romane cunosc de mai multa vreme intentia investitorilor chinezi, "acestea nu au depus niciun efort pentru a facilita atragerea proiectului, asta in conditiile in care investitorii chinezi au spus ca parcul industrial din Romania ar urma sa fie punctul de contact al lor cu Europa de sud -est".

In urma dialogul purtat de CCIB cu reprezentantii autoritatilor si ai unor companii din Republica Chineza, a iesit la iveala ca principalele obstacole cu care acestia s-au confruntat a fost lipsa sprijinului din partea oficialilor romani, lipsa de colaborare pentru gasirea locatiei si obtinerea avizelor necesare unei investitii de asemenea amploare, a incheiat Vasile



Citeste si