21 Iulie 2005

Euro nu s-a oprit

De la inceputul lunii, euro a coborat cu aproape 1,1%, pasii de scadere fiind minimi, de pana la 10 bani zilnic. Surse din piata afirma ca leul ar fi trebuit sa creasca mai mult, dar cumpararile frecvente ale BNR au limitat aprecierea, astfel ca saptamana trecuta cotatiile minime s-au oprit la 3,5580 lei.
Leul are toate motivele sa creasca, avand in vedere intrarile mari de cash de la casele de schimb, care limiteaza efectele majorarii deficitului comercial. Pe de alta parte, deprecierea euro a devenit o necesitate, dupa ce tinta oficiala de inflatie a urcat la 7,5%, unii analisti vazand-o chiar peste 8 8,5%. Daca nu ar exista interventiile BNR, euro ar trebui sa coboare, atat din punct de vedere fundamental, cat si tehnic, la 3,4 lei, comenta evolutia cursului un dealer bancar.

Deprecierea euro ar reduce si cresterea dolarului, mentinandu-l in dreptul pragului de 3 lei. Dupa o scurta scadere (1,2233 dolari/euro), paritatea a revenit la pragul de 1,20 dolari, dupa ce in prima saptamana din iulie atinsese minimul ultimelor 18 luni, 1,1868 dolari.

Cresterea economiei si a dobanzilor americane au eclipsat uriasele deficite, bugetare, de cont si comercial, investitorii achizitionand din nou dolari, in detrimentul euro. Analistii considera ca paritatea ar putea scadea pana la pragul psihologic de 1,1771, iar de aici la 1,1668 dolari.

In piata la termen de la Sibiu, euro a fost tranzactionat pentru sfarsitul lui septembrie la preturi cuprinse intre 3,5850 si 3,61 lei. Pentru scadenta decembrie, euro este evaluat la 3,6 lei, semn ca investitorii nu se asteapta la evolutii spectaculoase ale cursului pana la finele anului. Pentru prima luna de toamna, dolarul a fluctuat intre 2,9690 si 2,9980 lei, insa exista un puternic potential de crestere, conform declaratiei unui broker.



Citeste si