10 Octombrie 2008

Caietul de sarcini pentru administratorul FP, discutata de Guvernului saptamana viitoare

Caietul de sarcini pentru alegerea administratorului Fondului Proprietatea (FP) va ajunge pe masa Guvernului cel mai probabil saptamana viitoare, a declarat presedintele comisiei pentru alegerea administratorului, Sebastian Vladescu.

"Comisia pentru alegerea administratorului Fondului Proprietatea a finalizat caietul de sarcini, iar acesta va fi prezentat guvernului cel mai probabil saptamana viitoare", a spus Vladescu, potrivit NewsIn.

Regulamentul de organizare a licitatiei si caietul de sarcini, elaborate de comisie, urmeaza sa fie aprobate ulterior de Guvern.

Alte atributii ale comisiei sunt aprobarea efectuarii platii din bugetul Fondului Proprietatea pentru serviciile consultantilor financiari si juridici angajati in procesul de selectie si negociere a formei finale a contractului cu societatea de administrare.

Comisia va inainta Guvernului forma finala a contractului ce va fi incheiat cu administratorul, urmand ca Executivul sa-si mandateze reprezentantii in adunarea generala a actionarilor Fondului.

De asemenea, comisia informeaza lunar Guvernul si consiliul de supraveghere al Fondului cu privire la etapele parcurse in exercitarea atributiilor si poate propune Executivului modificari ale legislatiei.

Fondul Proprietatea a primit, pana pe 1 august, scrisori de intentie din partea a 28 de companii, din care doar una este inregistrata in Romania, care urmeaza sa concureze pentru administrarea unor active de aproape 4 miliarde euro.

Singura companie din Romania care a depus scrisoare de intentie este BCR Asset Management.

Printre companiile interesate de administarea Fondului se regasesc firme precum JP Morgan, Goldman Sachs Asset Management (GSAM), Deutsche Bank, BNP Paribas Asset Management, Barclays Capital, ING Asset Management BV, The Royal Bank of Scotland (RBS) Asset Management, Unicredit and Proctor Investment Managers LLC Consortium, Societe Generale Asset Management, Generali PPF Asset Management si Allianz Global Investors.

Au mai depus scrisori de intentie si companiile HSBC Bank Plc - HBEU, UBS AG Global Asset Management, Intrinsic Value Investors (IVI) LLP, Morley Fund Management Limited, Stellar Asset Management Ltd associated with Bank Julius Baer & Co, East Capital AB, Franklin Templeton Investments Poland Sp.zo.o., NCH Advisors, Raiffeisen Capital Management, Fortis Investments, Eurobank EFG Fund Management Company (LUX) si Eurobank EFG Asset Management Investment Firm, Credit Suisse, Artio Global Management LLC, OTP Fund Management Ltd, Blackrock si Morgan Stanley Investment Management.

Anul trecut, Fondul a obtinut un profit net de 313,1 milioane lei (circa 93,8 milioane euro), de 4,3 ori mai mare decat cel din anul precedent, pe seama majorarii cifrei de afaceri de aproape cinci ori, la peste 400 milioane lei.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii facute de conducerea Fondului dau de inteles ca listarea se va realiza, cel mai devreme, la jumatatea anului viitor.



Citeste si